Spoiler içermez :)
2021 6. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2021 16:53
Öncelikle kitabı asıl dilinden çeviren kişinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış oldum. Kitabın arkasına eklemiş olduğu notlarla kitabı anlamayı kolaylaştıran değil, resmen kitabı anlamamı sağlayan Sayın Levent Cinemre'ye çok teşekkür ediyorum. Eğer bu notlar olmasa hiç kuşkusuz "ne alaka lan şimdi" diyip kitaba aval aval baktığım yerler olacaktı. Ancak çevirmen bunu tamamen ortadan kaldırmış. Tıpkı Martin Eden'da olduğu gibi. Martin Eden'da da bu notlar olmasa belki anlamayıp kitabı yarım bırakmazdım ancak kaçırmamam gereken o kadar çok detayı kaçırırdım ki kitabı okumuş olmamın hiçbir anlamı olmazdı. Her neyse dediğim gibi çevirmen de en az yazar kadar önemli ve dikkat edilmesi gereken bir durum. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları da bu konuda oldukça iyi. Kitaba gelecek olursak, içerisinde altı yıl aralıklarla yayınlanmış iki adet "Ateş Yakmak" öyküsü bulunuyor. Ancak pek bir fark yok. Ufak tefek detaylar değiştirilmiş. Ancak önemli ve büyük olan bir fark var ki, finalleri farklı. Buna rağmen her ikisi de birbirinden heyecan verici, birbirinden güzel. Betimlemeler beni o kadar içine çekti ki kendimi anın içinde hissettim. Bu mayıs havasında, neredeyse yaz gelmiş, ara sıra sıcacık rüzgarların estiği havada, balkonumda otururken soğuğu iliklerime kadar hissettim. Utanmasam tir tir titreyecek, "ateş yakacaktım". Aynı zamanda bu betimlemeler ve anlatımlar beni içine çekmekle birlikte hiç yormadı. Sade, anlaşır, öz ve bir o kadar da muhteşemdi. Kitap zaten ince olmakla beraber o kadar sürükleyici ve heyecan vericiydi ki inanın nasıl ilerlediğini anlamadan bitiverdi. Tek oturuşta yemek gibi yenilip yutulacak ve aynı zamanda ruhunuzu besleyecek muazzam bir eser.
Ateş YakmakJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202516,2bin okunma