Gurur Ve Önyargı
2021 9. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2021 17:42
"Belki de ondan hoşlanırsın, Elizabeth" "Tanrı yazdıysa bozsun! İşte bu çok büyük talihsizlik olur! İnsanın nefret etmeyi kafasına koyduğu birisinden hoşlanması mı; bana böyle kötülük dileme." Sizce herkes göründüğü gibi midir? Tanıdıktan sonra ona dair düşüncelerinizi değiştiren kaç insan var? Önyargılarınız yüzünden tanışmadığınız kaç insan var? Peki, önyargısız olsak kaybedeceğimiz ne var? Peki ya sırf aynı sınıftan değil diye evlenmeyen, sırf aynı “değere” sahip insanların beraber olacağını savunan bu saçma sistem yüzünden aynı duyguları hissedemeyen insanlar ne olacak? Ama aşk ne olacak? Ya tutku? Austen öyle düşünmüyor. Yani ona göre aşk her şeyin üstesinden gelir. Ama sadece gerçek aşka inanıyor. Ona göre bu tür şeyler sınıf sınırlarını, zenginliği ve zekayı aşıyor. Aşk aşktır, Gurur ve Önyargı diğer adıyla (Aşk ve Gurur) bir aşk romanı olarak bilinen ama aslında dönem ve sistem eleştirisi, toplumun kadına verdiği değer, evliliğe atfedilen önem gibi konuları işleyen, bir kadının kaleminden çıkmış, yıllarca okunmuş ve okunmaya devam eden kült eserdir. Bay ve Bayan Bennet beş kız çocuğundan oluşan 7 kişilik bir ailedir. Bay Bennet okumayı seven mantıklı ve kızlarına düşkün bir babadır. Bayan Bennet ise tam tersi kızlarının evlenmesini büyük bir istek ile isteyen ,görgüden nasibini almamış, kızlarını ve kocasını sürekli küçük düşüren bir kadın... Bennet ailesine komşu olarak taşınan Mr. Bingley’in taşınmasıyla hikaye başlıyor. Mr. Bingley Kızların en büyüğü ve en güzeli olan Jane ile baloda karşılaşmasıyla gönlünü kaptırır. Ama baloda Bingley dışında kibri ve umursamaz tavrıyla dikkatleri çeken bir başka kişi vardır. Bu Mr. Darcyden başkası değildir. Evin en canlı ve mantıklı kızı olan Elizabethle dansa kalkmayı reddetmesiyle önyargılar yüzünden oluşan yanlış anlaşılmalar ve aşkın mı yoksa gururun mu galip geleceğinin bilinmediği bir ilişki başlar… Kitap benim için apayrı bir yere sahip oldu. Hem anlatılmak istenen düşünce olsun hem de o zamanlardan günümüze kadar gelen sisteme karşı gelen bir baş yapıt. Jane Austen gerçek bir hak savunucu… kadınların erkeklerden daha aşağıda görüldüğü ve haklarının hiçe sayıldığını evliliklerin çıkar üzerine kurulduğunu, kadınlara miras verilmediğini, kadın için en iyi rolün evlilik olduğunu boşuna gözümüze sokmamış bir kadın bunları hicivleriyle bize göstermiştir. Okuyun okutun kesinlikle pişman olmazsınız. Klasik kitaplara başlamak istiyorsanız da size bu kitanı öneririm. Her ilişkide minnetin ve ya gururun o kadar büyük rolü var ki yeni doğmuş bir sevgiyi başıboş bırakmaya gelmez. Başta hepimiz özgürüzdür. Ufak bir gönül kayması kadar doğal ne olabilir ki? Ancak, karşısındakinden cesaret almadan gerçekten aşık olabilecek kadar cesaret gösterebilen azdır. İyi Okumalar
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Ren Kitap · 202197,8bin okunma