2021 6. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2021 18:19
Papalagi kelimesinin asıl anlamı "göğü delen" olarak biliniyor. Kitabın arkasında yazılanlara göre Samoa'ya ilk misyoner bir yelkenliyle gelmişti. Yerliler bu beyaz yelkenliyi ufukta bir delik olarak gördüler, beyaz adamın içinden çıkıp kendilerine geldiği bir delik. O göğü delip geçmişti. Kitap Samoa'daki Tiavea'nın kabile reisi Tuiavii'nin taslak şeklindeki yazılarından oluşuyor. Tuiavii doğanın içinde, doğal insanlarla yaşamaktadır. Onların dünyası yeşilin ve mavinin buluştuğu, samimi bir yerdir. Tuiavii, Maristendeki misyoner okulunda öğrenciyken bütün kıtayı dolaşan bir halkları seyretme grubuna katılmıştır, böylece bütün ülkeleri gezmiş bu ülkelerin kültürlerini tanımıştır. Avrupa'da yaşayan insanlar, Avrupa kültürü ve birçok şeyi not almıştır. Onun için Avrupa karanlık bir yerdir. Tuiavii başlı başına Avrupa insanını eleştirir, bunu yaparken aslında tüm insanlığı da eleştiriyordur. İnsanların birçok şeyi gereksiz önemsediğini, gereksiz şeylere ihtiyaç duyulduğunu, doğadan uzak bir yaşam sürüp taştan yapılma yapılara hapsolduklarını eleştiriyor. Bütün bu eleştiriler yapılırken Avrupalıları Beyaz olarak nitelendiriyor. Yazar yaşadığımız yüzyılı, beyaz adamı(yani bizleri) sertçe eleştirmiş, okurken birçok kez iç çektim, sözde medeniyetin doğayı, tanrıyı, insanlığı, sevgiyi yok ettiğini farkettim.
Göğü Delen AdamErich Scheurmann · Ayrıntı Yayınları · 202017,1bin okunma