···Okunma: 06 Mayıs 2021 00:24 Savaş ve Barış’ın 1808 sayfadan oluşması Napolyon’unun Rusya’yı işgalini konu alan savaşın en derin çizgilerine kadar işlenmiş olmasındandır. Savaşın; ordudaki askerler, köylüler ve soylular olarak belirtilen kesimler üzerindeki yansımasının farklılığı oldukça ayrıntılı ve gerçekçi bir anlatımla işlenmiş.
Romanın uzun yıllara yayılmış olması sebebiyle kitaptaki her karakterin gelişimi ve değişimine tanıklık etmek, karakterlerin gerçekliğini yaşamamızı sağlıyor adeta.
Tüm bu olumlu düşüncelere karşın eserin ilk iki yüz sayfasını okurken oldukça zorlandım. Zorlanmanın temel iki sebebi vardı . Bunlardan birincisi karakterlerin sayıca çok olması ve benim onları tanımamın biraz zaman alması. Bir diğeri ise Rus burjuvazinin diyaloglarındaki Fransızca metinlerinin kitapta orjinalini korunması ve açıklamanın dipnot olarak yer almasıydı. Bu da okumanın akışını zorlaştırmaktaydı. Buna rağmen Savaş ve Barış gibi kült bir eseri - okuması sabır gerektirse de - bitirdiğimde günlerdir birlikte olduğum arkadaşlarımdan ayrılmışım gibi bir hüzün kapladı içimi. Uzun bir serüvene çıkmak isterseniz okumanızı tavsiye ederim.