2021 12. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2021 16:38
Bir kişi hakkında olumsuz bir haber aldıysan ve bu haber seni hayatın hakkında ciddi bir karar almaya itecekse, bu kararı almadan bir de hakkında olumsuz haber edindiğin kişiden de olayı bir dinle. Çünkü son pişmanlık fayda etmez. Aslında olumsuz haberin ciddiyetine bakılmaksızın söz hakkı doğurması açısından karşı tarafı dinlemek ciddiyetle göstermemiz gereken bir davranıştır. Hatta dinlemeyi bir alışkanlık haline getirirsek eğer, hayatımızda peydahlanan birçok sorunu çözebiliriz veya daha az hasarla atlatabiliriz. Malum tek taraflı anlatılar çoğu zaman yanlış anlaşılmalara gebedir. Öncelikle Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarına bu tarz eserleri günümüz Türkçesine çevirdiği ve biz okurlara ulaştırdığı için çok teşekkürler. Benim gibi birçok okur bilinmeyen sözcük sayısının fazla olması nedeniyle ilk dönem edebi eserlerimizden mümkün olduğunca uzak duruyordur. Sunulan bu imkân, benim için biraz geç de olsa, Türk Edebiyatı Klasiklerimize ilgimizi artırıyor. Kitabımıza dönecek olursak, eser Türk filmleri ve dizileriyle zihnimizde birçok türeviyle yer eden kadın – erkek ilişkilerini konu alıyor. Evin Beyinin yaşadığı aşk ve düşkünlüklerinin bir ailenin yok oluşuna neden olduğu onlarca film izlemişizdir. İntibah da bu çerçevede bir olay örgüsünü gözler önüne seriyor. Eserde tecrübesizliğin, yalanın, öfkenin, kötü alışkanlıkların, intikamın insanın başına neler açabileceğini görüyoruz. Bunun yanı sıra eser bağlılığın, iyi niyetin ve vefanın da insana çok yakışan davranışlar olduğunu tekrar hatırlatıyor. Dönemin hâkim yaklaşımı olan erkeğin mutlak üstünlüğü ve cariyelik adı altında kadının satılarak değersizleştirilmesi ise eseri okurken beni rahatsız eden kısımlardı. Eserin döneminin bu tarz olumsuzluklarını yansıtması, bildiğimiz bir gerçeği tekrar gözler önüne sermesi açısından çok güzel. Günümüz Türkiye’ sinde cariyelik müessesesi ortadan kalkmasına rağmen çocuk evliliği, çok eşlilik, başlık parası, kadına şiddet vb. olumsuzluklar hala devam etmekte. Farkındalık oluşturması açısından bu olumsuzlukların edebi eserlerde fazlaca yer etmesi, yeni neslin üzerinde olumlu yönde davranış değişikliği sağlaması adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Eserden çıkarılabilecek birçok ders ve edinilebilecek tecrübe var. Her kütüphanede bulunması gereken bir eser.
İntibahNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149,2bin okunma