2021 49. kitabı
Rus gazeteci yazar Dmitri Gluhovski'nin dünyada çok satan, bir çok dile çevrilen hatta video oyunu yapılan Metro 2033 serisiyle karşınızdayım. Bilimkurgu sevenlerin yakından aşina olduğu bu seriyi kısaca tanıtmak istiyorum. Yıl 2033... Nükleer savaş sonrası enkaz haline gelen dünyada insan soyu neredeyse tükenmiş, radyasyon yüzünden kentler yaşanamaz halde... Hayatta kalan birkaç bin kişi yeraltına, dünyanın en büyük nükleer sığınağı olan Moskova Metrosu’na sığınıyor. Burası insanoğlunun son kalesi... Öyle bir dünya düşünün ki yeryüzüne hem radyosyondan hem de mutasyona uğramış canavarlardan çıkamıyorsunuz. Yer altındaki Metro istasyonlarında küçük odalara hapsolmuşsunuz. Herkes dinine ırkına, diline göre topluklar kurmuş. Bir yanda ırkçı nazi grupları, bir yanda karaderili lakaplı yamyamlar, diğer tarafta tarikatlar ve efsane haline gelmiş dev sıçan yaratık hikayeleri. Okurken gerilmemek elde değil. Bunun dışında İstasyon yer mekan karakter adları rusça olduğundan akılda biraz zor kalıyor. Kitabın en güzel taraflarından biri metro istasyonun bir haritasının olması. Böylece hangi istasyonlar tehlikeli, karakterler nereden nereye gitmek istiyor konularında bize rehberlik ediyor. Moskova metrosu gerçekten dünyanın en büyük metrolarında biri ve bunu yazarımız olağanüstü kurgu ve hayal gücüyle müthiş harmanlamış. 2034 ve 2035 ilk kitaptan aldığım hazzı veremedi ama yinede metro serisi türü sevenler için okumaya değer.
Metro 2033Dmitry Glukhovsky · Gürer Yayınları · 20102,514 okunma