Metro2033
2024 10. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2024 18:35
Nükleer bir savaş sonrası insanlar radyasyondan korunmak için metroya yer altına yerleşiyor. Yeryüzünde evrim geçiren korkunç canlilar var. Hayatta kalma çabası, zor kosullar insanları birbirine bağlar diye bekliyorsunuz ama öyle olmuyor. Satanistler, tarikatlar, faşistler, çeşitli batıl inançlar da insanlarla birlikte metroda hayat buluyor. Birbirleriyle savasiyorlar bu konularda. Önyargilarimiz hayatta kalma gudusuyle bile yıkılmıyor yani. Kitaba bayıldım. Elimden hiç düşmedi. Kahramanimiz Artyom ile seyahate cikmis hissettim kendimi okurken. Çeşitli inançlarla tanıştık, hayatı sorguladık, tunellerden geçerken birlikte gerildik. Anlatım çok güçlü tasvirler çok canliydi. Tavsiye ederim kesinlikle. Serinin diğer iki kitabını da kesinlikle okuyacağım. Metro 2033 Dmitry Glukhovsky
Metro 2033
2021 3. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2021 21:42
Video oyunlarının birincisi ile tanışmış olduğum harika bir evrenin ilk kitabı... Artyom isimli karakterimizin başından geçen çizgisel bir roman. Dünya nükleer felaketi yaşamıştır ve bilindiği kadarıyla sadece Moskova metrosuna sığınabilen insanlar hayatta kalmıştır. Nükleer felaketin üzerinden 20 yıl geçmiştir. Yeryüzü hala yaşanılabilir bir yer değildir. Radyasyonun etkisiyle birçok hayvan mutasyon geçirmiş ve ölümcül yaratıklara dönüşmüştür. Bu yaratıklardan en kötüleri de ana karakterimiz Artyom'un yaşadığı istasyondan başlayarak tüm metroyu tehdit etmektedir. Metronun merkezine bu tehlikeyi bildirmek ise Artyom'a kalmıştır. Kitabın en cazibeli yönü kesinlikle Metro evreni. Gerçeğe çok yakın bir bilim kurgu. Yazarın harika anlatımıyla, evrenin bir gün gerçek olacağına inanmak oldukça mümkün. Kitapta tek bir ana karakterimizin olması kimine göre bir eksi olabilir fakat ben oldukça keyif aldım. Yan karakterler de yeterince güzel işleniyor. Kitapta akışı en çok zorlayan konular istasyonlar(alışana kadar sürekli metro haritasını kontrol etmek gerekiyor) ve Artyom'un rüyaları.(alışana kadar yazarın rüya anlatımına geçtiğini anlamak oldukça zordu ve kafa karıştırıyordu, fakat zamanla buna da alışılıyor.) Sonuç olarak bilim kurgu sevenler için keyifle okunabilir. Ayrıca oyunlarla arası olan arkadaşlara oyunları daha çok tavsiye ediyorum. İlk kitabı bitirene kadar ilk 2 oyunu(Metro 2033, Metro last light) 2 şer defa bitirdim. Gerçekten harikalar.
2025 38. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2025 14:14
Kitap konusu ile direkt olarak ilgiyi çekiyor, yeryüzünde yaşamın imkansız hale gelmesiyle insanların metro istasyonlarında yaşamaya başlamaları konseptini çok ilginç bulduğum için kitabı seveceğimi düşünerek başladım. İlk bölüm boyunca da her şey yolundaydı. Kitabın ilk birkaç sayfası ve son birkaç sayfası arasında olanlar o kadar beni ilgilendirmedi ve o kadar içine çekmedi ki. Hiç bu kadar sıkıldığım başka bir kitap hatırlamıyorum. İstasyonlarda farklı konseptler, alışveriş yapılan yerler, metronun karanlığı ve tehlikeleri, dev solucan ve yamyamlar topluluğu falan derken bazı ilginç konseptler olsa da cidden asla içine giremedim bu kitabın. Kitabın aksiyon içeren kısımlarında bile bana fenalıklar geldi, bitirmek için kendimi o kadar zorladım ki reading slump'a falan girmişimdir diye ödüm kopuyor. 1 puanı son sayfalarda hoşuma giden bir paragrafın hatrına verdim.
Alıntı
Metro 2033
2026 12. kitabı
Okunma: 23 Mart 2026 17:15
Metro 2033 Dmitry Glukhovsky Daha önceki gönderilerimde de kitabın beni sıktığını paylaşmıştım. Kitabın yarısına gelene kadar bu böyle devam etmişti. Yarıya geçtikten sonra içimde bir heyecan dalgası kabarmaya başladı. Ve sona gelirken gerçekten heyecanla başından kalkamadan okumaya başladım. Sonda ters köşe olmadım diyemeyeceğim. Serisini aldığım için pişmanlık duymuştum kitaba başlarken fakat şu anda iyi ki almışım ve bir sonraki kitabı beklemek zorunda değilim diye düşünüyorum. Kitapta ne ararsanız var; siyaset, din, ekonomi, sosyoloji, psikoloji, tarih... Beni özellikle din ile ilgili olan kısımlar cezbetti. Yapılan tanımlamalar, verilen örnekler oldukça yerinde ve özenliydi. Şimdi 2.kitaba heyecanla başlıyorum.
Duygu ve Düşünce
2015 60. kitabı
Nükleer bir felaket sonrası yaşananları konu alan olay dizisinde hayatta kalabilen insanların yeni dünyada (metro hattında, kitapta harita da ekli) tek bir amacı var : hayatta kalmak . Kitap kısa sürede sizi kendisine bağlayacak kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Bilgisayar oyunlarına meraklıysanız yine aynı isimde oyunu da var.
2021 49. kitabı
Rus gazeteci yazar Dmitri Gluhovski'nin dünyada çok satan, bir çok dile çevrilen hatta video oyunu yapılan Metro 2033 serisiyle karşınızdayım. Bilimkurgu sevenlerin yakından aşina olduğu bu seriyi kısaca tanıtmak istiyorum. Yıl 2033... Nükleer savaş sonrası enkaz haline gelen dünyada insan soyu neredeyse tükenmiş, radyasyon yüzünden kentler yaşanamaz halde... Hayatta kalan birkaç bin kişi yeraltına, dünyanın en büyük nükleer sığınağı olan Moskova Metrosu’na sığınıyor. Burası insanoğlunun son kalesi... Öyle bir dünya düşünün ki yeryüzüne hem radyosyondan hem de mutasyona uğramış canavarlardan çıkamıyorsunuz. Yer altındaki Metro istasyonlarında küçük odalara hapsolmuşsunuz. Herkes dinine ırkına, diline göre topluklar kurmuş. Bir yanda ırkçı nazi grupları, bir yanda karaderili lakaplı yamyamlar, diğer tarafta tarikatlar ve efsane haline gelmiş dev sıçan yaratık hikayeleri. Okurken gerilmemek elde değil. Bunun dışında İstasyon yer mekan karakter adları rusça olduğundan akılda biraz zor kalıyor. Kitabın en güzel taraflarından biri metro istasyonun bir haritasının olması. Böylece hangi istasyonlar tehlikeli, karakterler nereden nereye gitmek istiyor konularında bize rehberlik ediyor. Moskova metrosu gerçekten dünyanın en büyük metrolarında biri ve bunu yazarımız olağanüstü kurgu ve hayal gücüyle müthiş harmanlamış. 2034 ve 2035 ilk kitaptan aldığım hazzı veremedi ama yinede metro serisi türü sevenler için okumaya değer.
2017 158. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2017 16:21
2312'den sonra ilaç gibi gelen post-apokaliptik destan. Baş karakterin varoluşla ilgili geliş-gidişlerini, sona ermekte olan dünya yaşamını anlamlandırmadaki zorluklarını herşeye rağmen hayatta kalanların son umudu Moskova metrosu sahnesinde anlatan başarılı bir epik. Hep "Batı" veya İskandinav kaynaklı bilimkurgu/fantazi türüne alışmış ama içten içe sıkılmış bana ferah bir nefes aldıran roman. Umarım 2034 ve 2035 'de aynı yoğunluk ve edebi dil ile devam eder. Okuyun ve üzerine düşünün derim.
2016 36. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2016 00:00
Her metroya indiğimde aklıma gelen kitap. Dünya yüzeyinin yaşanamayacak kadar kötü duruma düşünce insanlarda metro tünellerinde yaşamaya başlarlar. Elbetteki yalnız değillerdir. Sonunda o kadar şaşırmıştım ki... Severek okuyacağınızdan eminim.
Puan vermedi·568 syf.·
2020 12. kitabı
Gelecekte belki de gerçekleşmesi beklenen nükleer bir felaket sonucu insanlığın neslini yeraltında sürdürmesi ve mutasyona uğramış yaratıklar.Akıcı ve merak uyandırıcı bir kitap.Aynı zamanda insanoğlunun da zayıf noktaları gösteriliyor diyebilirim.Ancak Metro 2034 için aynısı söyleyemeyeceğim yarıda bıraktığım bir kitap. Metro 2033
2017 19. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2017 00:00
Metro 2033. İsminden de anlaşılacağı üzere günümüz dünyasından çok farklı yıllar sonraki dünyayı konu ediniyor. Dünyanın bundan yıllar sonraki halini ve basit bir yeraltı distopyası beklerken, içinde siyasetten tarihe, bilim kurgudan fantastiğe, gerilimden polisiyeye kadar bir çok karışık türün örneklerini barındıran bir kitaptır kendileri. Kitap “turşu” gibi olmuş tabiri caizse, yazar ne bulduysa katmış kurgunun içine. :) Olaylar Moskova metrosunda geçiyor. İnsanların sebep olduğu kirlilikler ve radyasyon sonrası yeryüzünün yaşanılmaz hale gelmesi üzerine insanlar radyasyonun ve dünyada radyasyon sonrası mutasyona uğrayan varlıkların olumsuz özelliklerinden kaçmak üzere yeraltı metrosuna sığınırlar ve kendilerine orada yepyeni bir dünya kurarlar. Yanlarında ise yeryüzünden mümkün oldukça şeyi yanlarında götürürler yaşalarına devam edebilmek için. Yaşamak için yiyecekler, beslemek ve yararlanmak için hayvanlar ısınmak için sobalar ve odunlar… Buna rağmen yanlarında götüremedikleri şeyler de vardır. Örneğin; güneş ışıkları, tertemiz oksijen, ağaçlar… Ancak yeryüzünde onları bekleyen tehlikenin yanı sıra yeraltının karanlık dünyasında da birtakım tehlikeler insanları rahat bırakmamaktadır. İstasyonların koruyucusu olarak görevlendirilen savaşçılar, bir yandan yeraltı tünellerine sızarak onları öldürmek isteyen yer üstü canavarlarına karşı mücadele verirken bir yandan dilden dile dolaşan ve efsane mi gerçek mi olduğu bilinmeyen karanlık tünellerde yaşayan ruhlar, dev sıçan ve solucanlar gibi değişik mutasyona uğramış yaratıklara karşı savaşmaktadırlar. İşte tüm bu paranormal olayların tam ortasında, önünde çok önemli bir görev ve yeraltı dünyasını kurtarmanın sorumluluğunu sırtlanmış bir kahraman olan Artyom bulunmaktadır. Baş karakter olan Artyom’un iç

Dmitry GlukhovskyYazar · 8 kitap
Glukhovsky, Kudüs’teki Hebrew Üniversitesi’nde Gazetecilik ve Uluslar arası ilişkiler okudu. Genç yaşına rağmen oldukça etkileyici bir gazetecilik kariyerine sahip olan Glukhovsky, Fransız Euro News TV, Moskova’daki Russia Today TV ve Mayak Radyosu için çalıştı. Deutsche Welle Radyo, Sky News ve İsrail’in ulusal radyo kanalında muhabir olarak görev yaptı. Gazeteci olarak Fas’tan Guatemala’ya, İzlanda’dan Japonya’ya kadar neredeyse bütün dünyayı dolaşan Glukhovsky, Çernobil faciası sırasında bozulan nükleer reaktörü filme almak için bölgedeydi. Baykonur’da Rus roketlerinin ateşlenmesini izledi. Kiryat-Shmona bölgesinde, İsrail ve Hizbullah arasındaki ilişkileri ateş hattından tüm dünyaya aktardı. Ayrıca Glukhovsky, “Kuzey Kutbu’ndan canlı yayın yapan ilk gazeteci” olma unvanını da taşımaktadır. Glukhovsky, anadili Rusça’ya ek olarak İngilizce, Fransızca, Almanca, İbranice ve İspanyolca da bilmektedir. Bugün Moskova’da yaşayan yazar, “Metro 2033” kitabı ile 2007 yılında, Kopenhag EuroCon yarışmasında, Avrupa Bilim Kurgu Topluluğu (the Eurepean Science Fiction Society) tarafından Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Metro 2033 kitabı, fazla talep üzerine 25 farklı dile çevrildi. Kitabı sadece Rusya’da 1 milyon kişi okudu. Geçen yıl piyasaya çıkan “Metro 2034” isimli kitabın Rusça dışındaki dillere çevrilmesi beklenmektedir. Ayrıca Metro 2033 kitabından uyarlama aynı adlı bir video oyunu da bulunmaktadır.