2021 10. kitabı
(Bu kitabın derinine çok inemediğimi hissediyorum. Keşke Kafka okuma rehberine göre okusaydım:( ) SPOİLER Franz Kafka çoğu kişinin iç sesi olmuş adeta. Sadece bu konuyu ele alması bile, kitabın konusu ve altında yatan şeyler bile, çok değerli. Çünkü herkes gibi ben de düşünüyorum: Acaba terk edip gitsem bu dünyayı, bu suyu çıkmış ülkede yaşamayı bıraksam? Harry Potter'da bir baykuş olmak bile daha cazip geliyor bu berbat gerçeklikten. Ben kitabı okurken yukarıdaki şeyleri düşündüm. Benim kitaptan çıkardığım anlam buydu: Hiçbir şey yapmadan varolamazsın. Herkes gibi senin de sorumlulukların var ve eğer onları yerine getirmezsen seni en sonunda ailen bile kabul etmez. Gelelim eleştiriye... Kitap çok güzel bir şeyi anlatmak istemiş de olsa ve her şeye rağmen bunu derdini güzelce anlatacak kadar işlemiş de olsa ben yine de çok yüzeysel işlendiğini düşünüyorum kitabın. Hiçbir olaya şaşırmadım. Hiçbir olaya gülmedim. Hiçbir şeye tepki vermedim. Okuyucuyu içine çekemiyor bence. (Zaten amacı okuyucuyu içine çekmek değil de düşündürmek muhtemelen.) Yine de okunması gereken bir kitap kesinlikle.
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022267,8bin okunma