·575 syf.····Okunma: 10 Mayıs 2021 18:02 Bu kitap, azmin, sabrın ve umudun vücut bulmuş hali resmen. Suçsuz yere işlemediği bir cinayetten müebbet kürek cezasına çarptırılan ‘Kelebek’ lakaplı yazarımızın kendi kaleminden çıkmış gerçek bir kaçış hikayesi.
Yazarımız hayali bir ürün ortaya koymak istese eminim bu kadar başarılı bir kahraman karakteri işleyip, baştan sona soluksuz okunacak macera ve adrenalin dolu bir kurgu yaratamazdı. Okurken sık sık ‘nasıl yani bunları gerçekten yaşamış mı’ şaşkınlığına kapıldım. Ama çok da önemli değil her ayrıntının gerçek olup olmaması. Sonuç olarak 5 den fazla kişinin kaçmayı başaramadığı, neredeyse kaçmanın imkansız olduğu bir adadan, kahramanımız bir çok başarısız kaçma teşebbüsün ardından ağır insanlık dışı cezalara çarptırılıp, işkence görmesine rağmen pes etmemiş psikolojik, fiziksel ve ahlaki olarak kendini hep koruyarak 13 yıl ardından bir çok dost zaiyatları vererek kaçmayı başarmıştır. Demem o ki bu adam, kaçış hikayesini anlatırken ne kadar abartsa ne kadar uydursa da yeridir ve hakkıdır.:)
Elinize alınca bırakamayacağınız türden bir kitap, Kelebek in yanındaki bir müebbet mahkumda siz oluyor onla beraber tüm kaçma, yakalanma ve yeniden kaçmaya dair tüm duyguları da yaşıyorsunuz. Bunların yanı sıra kitabı genel kültür açısından da beğendiğimi söyleyebilirim. Daha önce hiç bir bilgim olmayan Fransız Guyanası’nın ne ve neresi olduğu, Şeytan, Royal ve Sant Josep adalarının tarihte ne işlev gördüğü ve yanı sıra Güney Amerika coğrafyası dair bir çok güzergah ve tabi ki hindistan cevizinin her bakımdan kutsal sayılması gereken kurtarıcı bir besin olduğu vb..
Son olarak her daim medeniyet beşiği olan(!!!)Fransa’nın adalet anlayışına ve işleyişine de hayran kalmamak mümkün değil!