2021 5. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2021 20:20
“Benim suçum muydu çocukken büyümek zorunda kalmak?” Adını uzun zamandır duyduğum bu kitabı ancak yeni okuma fırsatı bulabildim. Keşke daha önce okusaymışım keşke diyorum şimdi. Ama olsun.. geç olsun güç olmasın. İyki almışım, iyki okumuşum! Öncelikle kitabın içeriğine çok girmeden biraz kurgusundan bahsetmek istiyorum. Kitap farklı illerde farklı kurumlarda çalışan akademisyen, avukat, psikiyatr, klinik psikolog öğretmen, yazar, yönetmen, sosyal hizmet uzmanı vs. Meslek gruplarıyla yaptığı röportajlar üzerine kurulmuş. Buna ek olarak röportajlar arasında yaşanılan gerçek olayları ya öğretmen, avukat gibi mağdurla iletişime geçmiş kişiler ya da mağdurun direkt kendisi veya annesinin ağzından yazılmış.Özellikle okuyucuyu etkileyen kısım buralarıydı bence.. Kitap içerik olarak ensest ilişkilerin ve çocuk istismarının ülkemizdeki durumu, yoğunluğu, yaşanılan bölgelerin, mağdurların, ailelerin sosyoekonomik, eğitim seviyeleri, dini inanış, mağdur çocukların psikolojik durumları, yaşanılan istismarın ve failin adli süreci, verilen cezalar vs.. gibi konuları kapsarken; istismara uğramış çocukların olay sonrasında yaşadıkları özellikle annenin bu olaya karşı tutumu ve çocuğun üzerindeki psikolojik travmanın etkilerini bize aktarmakta. Genel olarak baktığımızda yapılan röportajlar, yöneltilen sorular birbiriyle benzer ve bazı bölümlerde tekrara düştüğü için okuyucuda bunu daha önce okumuştum ya da zaten bundan bahsetmiştiniz gibi bi algı oluşturuyor. Ama sadece kitabın konusu bile kesinlikle mutlaka okunmalı dedirtiyor insana. Bu kitabı okuduktan sonra hemen herkesin çocuk istismarı ve ensest üzerinde daha bilinçli ve duyarlı olacağına inanıyorum. Duygusal olarak okurken biraz bizi zorlasa da kesinlikle okunmalı ve önerilmeli.
Kardeşini DoğurmakBüşra Sanay · Doğan Kitap · 20188bin okunma