···Okunma: 12 Mayıs 2021 23:50 Beyaz Zambaklar ülkesi hayranlıkla okuduğum bir kitap oldu. Yazarın dili basit ve anlaşılırdı fakat aslolan anlatmak istediği konuydu. Yer yer Finlandiya’yı kıskandım ama genel manada gıpta ederek karşıladım. Talihsizlik ve bir bataklık coğrafyası olan, Fince adıyla Suomi halkının içlerinden çıkan münevverlerin ışığı doğrultusunda kendilerini nasıl geliştirip eğitimde öncü olduklarını ve ülkelerini nasıl bayındır hale getirdikleri anlatılıyor. Pek tabi kitabı okurken ister istemez insan Türkiye’yle kıyas yapıyor. Atatürk’ün kitabı müfredata koydurduğu dönemden bugüne neden halen aynı refah ve eğitim seviyesini yakalayamadık?.. Fakat şu da bir gerçek ki Finlandiya yüz ölçümü ve nüfusu itibariyle Türkiye’den çok daha küçük ve tenha bir ülke. Belki ülkeler bazında bazı şeylerin tehaddisi kolay olmayabilir, araya farklı faktörler girebilir ama kitapta da üzerinde sıkça durulduğu üzere her bir ferdin şapkasını önüne koyup hayata katkı sunarak kendi yaşamının mimarı olması devamında kendini inşa ettikten sonra etrafındakilere de ışık olmasıdır.