2021 4. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2021 17:48
Karanlık Kitaplık dizisinden okuduğum ilk kitap Sapık oldu. Psikolojik gerilim türünde yazılmış ve sonrasında beyazperdeye de uyarlanan çoğumuzun bildiği aynı isimli Psycho filmine konu olan kitap. Kitabımızın baş kahramanı bana kalırsa Bates Motel. Moteli işleten Norman Bates annesi ile sorunları olan, kimlik bunalımı içerisinde kendini bulmaya çalışan biri; hırsızlık yapmış ve yakalanmamak için sığınacak bir yer arayan Mary Crane'in otellerine sığınması ile karakterlerimiz toplanıyor esas hikayemiz başlıyor. Beni kitap ile ilgili en çok etkileyen durum yazarın psikolojik yaklaşımlarındaki başarısı idi. Çoklu kişilik bölünmesi kurguda çok güzel işlenmişti Kitapta annesi ile Norman'ın sohbetlerindeki gerilimden bu işte bir tuhaflık var hissini alıyoruz ve yazar başarılı bir şekilde Oedipus kompleksi bahsini geçiriyor ve bu durum anlam kazanıyor. Bunu çok başarılı yerleştirdiğini düşünüyorum Kitabı soluksuz okurken gayet keyifli bir polisiye hikaye okurken yazar sonda çok başarılı bir ters köşe yapıyor okuyucuya. Ebeveyn - Çocuk - Yetişkin üçlüsünü psikolojiye ilgi duyuyorsanız duymuşsunuzdur. Transaksiyonel Analiz yaklaşımına göre kişi kendi içerisinde bu üç benliği bir arada barındırır ve biz de bu benlikler arasında geçişler yaparız. Bunu Norman Bates üzerinde öyle güzel kullanmış ki yazara hayran kalmamak elde değil, üstelik bu noktaya nasıl geldiği de çok güzel verilmişti. Finalde bu psikoz durumunun anlatıldığı bölümleri çok beğendim. Düşüncelerimi ne kadar iyi ifade edebildim bilmiyorum ama psikolojik unsurlarıyla, gerilim ve merak duygusunu en uçta yaşatan bence harika bir metindi. Çevirisi de bana kalısa çok başarılıydı diye eklemek isterim. Yakın zamanda muhakkak Alfred Hitchcock tarafından uyarlanan o meşhur filmini de izleyeceğim.
SapıkRobert Bloch · İthaki Yayınları · 2020864 okunma