2021 27. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2021 20:39
Enric Marco, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Alman toplama kamplarında Mauthausen ve Flossenbürg'de esir olduğunu iddia etmiş bir kişi. 2005 yılında bir tarihçinin yalanını ortaya çıkarması ile beraber ‘’sahtekar’’ olarak adlandırılır. Kendisi de bir süre sonra her şeyi itiraf ederek aldığı nişanları, ödülleri geri verir. Yazarımız Javier Cercas hayatının çok yolunda gitmediğine inandığı bir dönemde bu hikayenin ortaya çıkmasından çok etkilenir. İyi bir kurmaca yazarı olan Cercas zaman zaman kendi sahtekarlığını da sorguladığı için Marco’nun hayatını yazma isteğini duyar. Ama içinde öyle savaşlar verir ki bu kararı vermesi dört yıl sürer. Sonrasında ise oğlunun da destek vermesi ile yazmaya karar verir ve bu kitap ortaya çıkar. Cercas önce onu tanıyanlar ile yakınlaşır ve hakkında bilgi toplamaya başlar. Hayat hikayesini filmini çeken yönetmen ile tanışır ve sonra Marco ile yüzyüze tanışarak görüşmelerini kayıt ederek bu kitabı yazmaya başlar. Sadece bunlarla kalmaz kendisi de çok ciddi bir araştırma sürecinin içerisine girer. Yalanları ve gerçekleri hatta nedenleri çok merak eder. İspanya tarihi ile birlikte içerisinde çok fazla detay barındıran bu kitabı okumak başta benim için çok keyifliydi. Ama okuyup içine daldıkça da çok fazla detayda boğulduğumu hissettim. Zaman zaman çok sıkıldım ve zorlandım. Ama en büyük okuma motivasyonum bir insanın hayatında neden bu kadar büyük yalanlara ihtiyaç duyduğunu anlamaktı. Açıkçası Cercas’ın bulduğu yanıt beni hiç şaşırtmadı. Çocukluk döneminde yaşanan sevgisizlik ve koskocaman bir boşluk hissi. Tüm yalanlarına rağmen Enric Marco’nun çocukluğuna baktığımızda annesi akıl hastanesindeyken doğan, babası tarafından hiç sevilmeyen ve hayatı boyunca bu boşluğu hiçbir duygu ile dolduramayan bir çocuk olduğunu görüyoruz. Cercas’da Marco’yu anlamak ya da haklı çıkarmak kavramları içerisinde boğulmuş. Suçluları haklı çıkarmak gibi bir gaye olmasa da benim kalbim hep bu dünyada her acının nedense dönüp dolaşıp çocukluk döneminden kaynaklandığını gördüğüm için sızladı. Zorlandığım ama yine bildiğim bir öğretiyi kendime hatırlatmak zorunda kaldığım bir kitap oldu..
SahtekârJavier Cercas · Everest Yayınları · 2022106 okunma