2021 341. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2021 03:19
Timaios ya da Timeos, Platon’un yine Diyalog olan eserlerindendir yazarın. Dünyayı ve insanların doğasını konu edinmesi bakımından yine ilgi çekicidir. Sonsuzun değişmez olması konusunda ise acaba kendi sonsuzumuz mu yoksa sonsuzumuz olmasını istediklerimiz mi diye kendi kendime hayallere daldığım oldu. Mutlu Son yerine Mutlu Sonsuz diyenlerdeniz sonuçta, öyle mi? Önce Timeos, yaşadığımız dünya ile sonsuz dünya arasındaki farkı açıklayarak başlıyor kitaba. Demek ki, öbür dünya inancı milattan çok öncelerden beri var olan bir inanış. Muhtemel bir hikayeden fazlasını aramamak da, bu dünya için en tanımlayıcı cümle olarak kullanılıyor. Bana böyle oldukça mantıklı gelen bir kısım var ki, bunu mutlaka söylemeliyim. Aklı olmayan yaratıklar ‘görünüş olarak’ aklı olanlardan daha zayıf olduklarından; “zeka ruha, ruh da bedene” konulmuş şeklinde bir konuşma yapılıyor. Tasdikledim ben. Ruhen ve bedenen kendimizi sorgulamayı ve arındırmayı alttan alta zihnimiz gönderen bir eser. İyi okumalar dilerim..
TimaiosPlaton (Eflatun) · Cumhuriyet Yayınları · 2001483 okunma