Puan vermedi·438 syf.····Okunma: 15 Mayıs 2021 00:42 Yaşar Kemal- İnce Memed 1 (Yıllardır okumayı planladığım ama bir şekilde hiç denk gelemediğimdendir belki ama ben çok çok çok beğendim bu yüzden tarafsız olabileceğimi zannetmiyorum.)
Anlatmaya neresinden ve nasıl başlayacağımı bilmiyorum. Uzun zamandır kitap okurken ağlamamıştım sanırım bunu söyleyerek başlamak en doğrusu. Öyle içten, öyle sıcak ve öyle içine çeken bir kitap ki sinirden kalp çarpıntısına kadar ne duygular yaşadım… Okurken ben de oradaydım. Çukurovadaydım, Toroslardaydım, Çakırdikenlik ateşe verildiğinde ben de vardım. Kitap okumak nedir, ne için okuruz konusuna ders niteliğinde bir kitaptı. Oldukça akıcıydı, nasıl başladığını ve nasıl bittiğini anlamadım desem yeridir ama şöyle bir durum var ki bu akıcı bir roman olsun bi çırpıda okunsun diye okunacak bir kitap değil. Aksine ben ağalık düzeni neymiş, nasıl isyan edilirmiş, eşkıya nasıl olunur nasıl yaşanırmış, bu halk nasıl geçinir neye bel bağlarmış merak ediyorum denip okunacak bir kitap. O yüzden iyi ki yıllar önce değil şimdi, çok daha iyi kavrayabileceğim bir yaştayken okumuşum.
Yaşar Kemal, 1930’larda Çukurova’dan ekonomik, siyasal ve toplumsal kesitler veriyor. Köylünün yaşadığı yoksulluk ve zulmü, ağalık düzeninin eziciliğini gözler önüne seriyor. Toplumsal sorunlara toplumsal çözümler bulunamayan şartlar altında çare İnce Memed’in zorda kalmış mecburi destanı oluyor.
Düzene karşı ses çıkarmanın, baş kaldırmanın, davanın, insanlık ve insan olabilmenin sesi İnce Memed.
Yaşar Kemal’in kitabını anlatmaya çalışırken yine Yaşar Kemal’den bir alıntı yapacağım; ‘’Zulme sessiz kalan bir gün zulme uğrar. Haksızlığa karşı durmak, insanın onurudur.’’
İnce Memed bir romandan çok adeta insanlık dersi. Umarım hepinizin hayatınızın bir döneminde İnce Memed’le tanışma şansı olur. Ondan ve onun insanlığından öğreneceğimiz çok şeyimiz var. Keyifli okumalar, sağlıkla kalın
‘’Kanun kağıtlarda kaldı… böyle yaz.’’
‘’insanoğlu çiğ süt emmiştir, her kötülüğü yapar, her iyiliği de yaptığı gibi.’’