2021 9. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2021 09:47
Kitabın dili oldukça sade ve anlaşılırdı. Akıcılık açısından değerlendirildiğinde kişiden kişiye göre değişebileceğini düşünüyorum ama kitapta verilen sosyal mesaj için kitabı okumaya değeceğini söyleyebilirim. Kitabın konusuna kısaca değinecek olursak ; Gregor Samsa babasının borçlarını ödeyebilmek için patronunun yanında çalışan bir genç ve amacı ailesinin borçlarını ödemek ve onların daha iyi bir hayat sürmesini sağlamak. Sorumluluk sahibi olan bu genç bir sabah böcek olarak uyanır . Yaşadığı bu dönüşüm doğrultusunda sorumluluklarını yerine getiremez duruma gelmiştir. Zaman geçtikçe başta ailesi olmak üzere çevresindeki herkes ona sırtını çevirmeye başlamıştır . İşinden ayrılmak zorunda kalan samsa artık tamamen bir odanın içinde yalnızlığa terk edilmiştir . Başlarda kız kardeşi bakımını üstlenmiş ancak bir zaman sonra bu yükü daha fazla kaldıramadığının farkına varmıştır. Samsa artık tamamen yalnızdır. Çaresizlik ve dışlanmışlık duygusuyla yıpranan samsa artık yemekten , içmekten kesilmiş ve güçsüz düşmüştü.. Ancak kitabın sonu pek beklediğim gibi bitmedi daha farklı bir son hayal ediyordum . Yazarın bu eserinde vermek istediği sosyal mesaja gelirsek ; Farklı insanların hayatta hep dışlandığını ve yalnızlığa terk edildiklerini ve sistemin gerekliliklerine göre hayatınızı sürdürmeniz gerektiğini aksi taktirde yalnız kalacağınızın mesajı veriliyor . Kısacası insanların işine yaradığın sürece varsın yoksa bir hiçten ibaretsin. Bunu çok net bir şekide görmemizi sağlayan bir eser .
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022267,7bin okunma