2021 4. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2021 02:16
Öncelikle, kitabın kesinlikle önyargısız okunmasını ve yazarın düşünce tarzına göre değerlendirilmesini tavsiye ediyorum. Zira tasvip etmeyeceğiniz olaylara olan bakış açınızı, yazar ve anlatmak istediği şeyler şekillendirirse kitaba olan tutumunuz çok daha olumlu olacaktır. Şahsen yazara göre değerlendirmeden önce çok öfkeliydim kitaba. Fakat yazarın, milletinin değerlerindeki değişime olan öfkesini anlamaya başladıkça kitaba olan tutumum da bir hayli değişti, öfkem yavaş yavaş azaldı.. Başta uzun betimlemeler sıkıcı görünürken kitap ilerledikçe biçim değiştiriyor ve sıkıcılıktan arınıyor. Yazar batı kültüründen etkilenen ve yavaş yavaş değişmekte olan Japon değerlerine olan öfkesini bu kitaba tabiri caizse kusmuş. Büyük ve keskin bir çatışma var. Sıcak ve soğuğun birbirine temas ettiği ilk an bir kitap olsaydı bu, o kitap olurdu. Gerek her iki tarafın eylemleri, gerekse asıl gösterilmek istenilen tablo olarak. Değişime karşı olan tepkisini bu kitaptaki karaktere ve onların eylemleri ardına saklamış yazar anladığım kadarıyla. Kitap akıl süzgecinden geçirilerek, dikkatli ve düşünerek tekrardan okunduğunda, yazarın anlatmak istediği şeyin çok daha iyi anlaşılabileceğini düşünüyorum..
Denizi Yitiren DenizciYukio Mişima · Can Yayınları · 20173,211 okunma