·83 syf.····Okunma: 25 Mart 2021 20:31 Satranç ; Stefan Zweig' in ölmeden önce tamamladığı son eser olma niteliği taşımaktadır. Stefan Zweig' in hayatını araştırdıktan sonra okumanızı tavsiye ederim . Yazar hikayede geçen Doktor B. karakteri ile kendi hayatında yaşadığı bir takım olaylara atıfta bulunmuştur .Psikolojik tarafı ağır olan bu eserin dili de oldukça açık ve anlaşılırdı. Olaylar ardı sıra sıralanıyor ve insanda merak uyandırıyor . Okurken keyif aldığım, bazı sayfalarını tekrar tekrar okuduğum üzerine düşündüğüm güzel bir kurguya sahipti.
Hikayede üç ana karakter üzerinde durulmuştu. Çok fazla üstünde durmadan anlatmaya çalışacağım.
Doktor B. : Nazi Almanya'sının getirdiği buhran ve krizden etkilenerek bir otel odasında hiçliğe terkedilen bir avukat.
Mc Connor : Paranın her kapıyı açtığına inanan zengin bir iş adamı .
Mikro Czentovic : Kültürel açıdan kendini pek yetiştirememiş, gerekmedikçe konuşmayan kendi iç dünyasına kapanık bir köylüdür. Ama santranç üzerindeki başarısı nedeniyle dünya satranç şampiyonu olmuştur .
Bu karakterlerimizin tek ortak yönü Newyork'tan Buenos Aires'e giden bir yolcu vapurunda bulunmalarından başka birşey değildi. Vapurun içerisinde Mikro Czentovic ile röportaj yapmak isteyen gazetecilerde vardı. Mikro Czentovic'in vapurda olduğunu öğrenen Mc Connor kaybedeceğini bildiği halde paranın herşeyi mümkün kılacağını düşünerek, Mikro Czentovic'e para karşılığında bir müsabaka teklif ediyor. Mikro Czentovic teklifi kabul ediyor ve müsabaka günü belirleniyor.
Müsabakanın başladığı esnada Doktor B. tesadüfen oradan geçmekteydi. Mc Connor' ın yenilmek üzere olduğunu gören Doktor B. istemsiz bir şekilde oyuna müdahale ederek dünya şampiyonuna karşı beraberlik almasını sağlıyor . Mc Connor bunun üzerine bir müsabaka daha yapmak için Mikro Czentovic ile anlaşıyor. Doktor B . başta bunu kabul etmek istemiyor . Çünkü hayatında hiç bir zaman gerçek santranç masası üzerinde kimse ile santranç oynamamıştı. Doktor B. satranç oynamayı hiçliğe terkedildiği otel odasında zihninde oynayarak öğrenmişti.
Doktor B ' nin hikayesini çok fazla anlatmak istemiyorum .Sadece şunu söylemek istiyorum ; kitap sadece Doktor B'nin hikayesi için bile okunabilir .