Büyük Doğu Okumaları'nda en sevdiğim kitaba geldik ve tahlil niyetiyle yazıyorum:
Allah'ın Sevgilisi, âlemlerin efendisi, insanoğlunun ufku, Allah'ın son resulü Peygamber Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) hayatını Üstâd Necip Fazıl'ın o güzel ve derin üslubuyla okuyoruz Çöle İnen Nur'da. Efendimiz'in (s.a.s) hayatını birçok yerde okumuşuzdur. Belki kronolojik bir sırayla, sadece tarihi bir olaymış gibi okuduk. Efendimiz'in (s.a.s) hayatının ve risalet davasının tarihi bir olaydan ibaret olmadığını anlamak için hissederek okumak gerekir. Kelimeler ve üslup da, hissederek okumada büyük bir etkiye sahip. Üstâd ise kelimeler ve üslup noktasında adı üstünde, bir üstâd. Çöle İnen Nur, hissedilerek okunsun diye yazılmış sanki. Efendimiz'in (s.a.s) ahlâkını, hadiselerin arkasındaki mânâyı, sahabenin imanını, aşkını, feyzini, fedakarlığını, mücadelesini hissediyor ve bunlara ortak oluyoruz. Üstâd'ın tasvirleri, tabirleri, tahlilleri ve tespitleri siyere bambaşka bir pencereden bakmamızı sağlıyor. Hissetmenin yanında idrak ederek de okuyoruz.
Ayşenur Memiş