#okudumbitti
#HansFallada
#HerkesTekBaşınaÖlür
#607sayfa
#MayısAyı9cuKitap
Selam canlar. Bu kitap için yorumu ben yapmayacağım. Alıntılar anlatacak kitabı bu kez. Sadece şunu söylemek istiyorum. Nazi Almanya'sı söz konusu olan kitapları okurken genelde Almanların gözünden değilde bu durumdan zarar görenlerin gözünden okumuşuzdur değil mi? İşte şimdi bu kitapla aslında savaş karşıtı Almanlarında o dönemden nasıl etkilendiklerine tanıklık etmiş olacağız.. Neyse ben susayım alıntılar konuşsun. Ara ara fikir beyan edebilirim oda nazarlığı olsun. Beni bilenler bilir tutamam çenemi..
"Ceza birliğinde ölüm, toplama kampında ölüm, bir hapishane avlusunda ölüm. Nereye giderse gitsin, onu hep ölüm bekleyecekti"
Suçlunun nasıl suçsuz, suçsuzunda nasıl suçlu gösterilebileceğine tanık olacaksınız..
"öyleyse artık oğlunuda yitirmişti. Savaşta ölmüş olsaydı belki daha iyi olurdu" bir anneye bunu söyleten ne olabilir ki merak ediyor insan değil mi?
"Anne, Führer oğlumuzu öldürdü" minik minik kartlarla kendilerince savaşa karşı duran Otto ve Anna'nın ilk kartı..
"Azınlık çoğunluğa karşı savaşırken önemli olan niçin savaştığının bilincinde olmasıdır" Ne kadar acı ya. Düşünsenize savaş karşıtları azınlıkta.. Vah ki ne vah. Bu durum tersine dönmedikte dünya daha yaşanılır bir yer olmayacak asla. Çünkü bugün halen bu durum malesef aynı.
"Hep uyum dalkavukluk, söyleneni yapmak ve sorumluluktan kaçmak! Ne de olsa öteki dünyada her şey güllük gülüstanlık" cennet vaad etmek bu güne has bir durum değilmiş...
"Kısa gelen gömleğiyle karşısında duran gülünç görünümlü bu adam, ona işkence yapanların hepsinden daha güçlü ve onurluydu" çünkü onun inandıkları tüm insanlığın çıkarı içindi....
"Bir insan daha işlemediği bir suç yüzünden bu dünyaya veda etmişti" bazen bedel ödemek gerekir..
"Ben bir dilim salamlı ekmeği bir sürü duygusal söze yeğlerim" para için babamı bile satarımın Almancası...
"Suskun kalanlar, olup biteni onaylayanlardır".. Daha da ne denir ki bu söz üzerine..