2021 20. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2021 17:27
Herkese merhaba, şahane eseri yorumlamaya geldim. İyi yürekli, herkese karşı iyi niyetli yaklaşan, cömert, başarılı, sevdiğine sahip çıkan bir adamdan hırslı, öfkeli, kibirli birine dönüşen adamın hikayesini okuyoruz. Bir adama herkes mi ihanet eder? Herkes mi arkasından vurur? Herkes mi zulmeder? Bu nasıl oyun? Yeni bir kimliğiyle ortaya çıkıp aldığı her intikamda yüreğiniz soğuyacak, her okuyuşta ''Oh canıma değsin, yürü be'' diyeceğiniz muhteşem bir eser. Başarılı bir gemi kaptanı olan Edmond Dantes iftiraya maruz kalarak hapishaneye gönderilir. 14 yıl boyunca kaldığı hapishane de Rahibin ona anlattıkları sayesinde gerçeklerin farkında olan Dantes, yıllar boyunca intikam hırsıyla dolar ve günün birinde hapishaneden kaçarak büyük bir servete ve unvana sahip olur. Hapis hayatından sonrası herkese kendisini Monte Kristo Kontu olarak tanıtır. Sahip olduğu şöhretiyle, servetiyle her şeyi elde edebilecek güçte olduğu için tek tek bütün düşmanlarının en zayıf noktalarından vurarak intikamını almaya başlar. Ve kitabın sonundaki... O anlamlı cümle... ''Beklemek ve umut etmek..'' harikaydı. İlk cilt, ikinci cilde göre çok daha akıcıydı. İkinci cildin ortalarından sonrası su gibi aktı. O nasıl bir intikam şekli. O nasıl bir akıl. Hayret ettim doğrusu. O kadar ilmek ilmek, yavaş yavaş yazılmış ki kurgu. Harika bir plan, akıl almaz bir zeka ancak bu kadar iyi kurgulanabilirdi. Kitaptaki intikam duygusu, cömertlik, affedici olabilmek, maddiyatın ve maneviyatın değeri o kadar güzel işlenmiş ki. Dönemin koşulları, şartları, siyasi, ticari her konusu çok iyi bir şekilde kurgulanmış. Sadece isim karakterleri biraz kafa karışıklığına sebep olabilir bu yüzden isim karakterlerini not alarak ilerlemeniz kitabı çok daha anlaşılır kılar. Çevirisi zaten muazzamdı. Filmini de izledim. Filmi de çok güzeldi ama asla kitaptaki kadar değildi. Ben karakterin her düşüncesini, duygusunu okudum, anladım ama bunu filmde görmek imkansızdı. Herkesin mutlaka, Dantes'in o hayran kalınası zekasıyla, duygusuyla, planıyla, yaptıklarıyla tanışmalı. Okuyun, okutun.
Monte Cristo Kontu (2 Cilt Takım)Alexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202037,2bin okunma