2021 45. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2021 21:45
༄ ༄ Ağ-Sanal Dünyada Gerçek Kalmak༄ ༄ Geçtiğimiz günlerde @istanbulkitqpkulübü ile Kitabın yazarlarından sevgili Berna Yalaz’ın katılımıyla çok keyifli ve saatlerce süren bir kitap kritiği yaparak “Ağ” kitabını tüm detaylarıyla konuştuk. Her geçen yıl daha fazla hayatımızda yer tutmaya başlayan dijital dünyanın bizi nasıl ele geçirdiğini, artılarının olduğu kadar eksilerininde fazlasıyla bulunduğunu, ağdaki hızın büyüsüne kapılarak gerçek yaşamımızdan ne çok zaman kaybettiğimizi gözler önüne seren, araştırmalar ve alıntılarla dolu çok faydalı bir kitaptı. Kitabı okurken ben de bir bağımlı mıyım diye sık sık kendimi sorguladım. “Ağ” kitabı sanal dünyaya kendini kaptırmış insanlara, gidişatın tehlikelerini anlatarak onlara samimi uyarılarda bulunuyor. Kitap bilimsel araştırmalarla tespitler sunarken aynı zamanda çözümler de sunuyor. Kitabın sonundaki dijital detoks önerileri ise oldukça faydalıydı. •Kitaptan Alıntılar: •Bilinen sözdür; internette size bir şey bedava sunuluyorsa, satılan şey sizsiniz, sizin dikkatinizdir... •İnsanları sanal ortama iten ve sosyal medyayı çekici kılan bir unsur da gerçek dünyanın problemlerinden kaçmaktır. Bu kaçış problemleri yok etmekten ziyade pekiştirir. •Hayatımız yaptığımız tercihlerden ibaret. •Bilgelik, bilginin toplanması değildir. Bilginin sentezidir ve sentez zaman alır. •“Bilgi, bedende yaşayana kadar rivayettir” denir. Daha fazla bilmek, o bilgiyi kullanmayı beceremezsek bize sadece yük olur. •Başkalarına verebileceğimiz en değerli hediye zamanımız ve dikkatimiz. •Yüzlerce bağlantımız olduğu halde neden hâlâ yalnız hissediyoruz kendimizi? •Modern yaşam bir prangalar pazarı ve biz moda olan prangayı sorgu sual etmeden alıp kendimize takıyoruz •Dışınızdaki dünyanın sesi azaldıkça kendi iç sesinizi de sevdiklerinizin sesini de daha fazla duyarsınız •Aşırı meşguliyet bir tür zihinsel tembelliğe işaret eder •Dijital hayatlarımızı yönetmek neredeyse tam zamanlı bir iş haline geldi. Meşguliyeti bir kılıf gibi üzerimize kuşansak da meşguliyet gerçekte hiç üretken değil •Her şey olmamıza, her şeyi yapmamıza ve her şeyi bilmemize imkân yok. Yetenek ve hünerlerimiz kadar, kusur ve incinebilirliğimiz de bizi tanımlıyor.
M. Kemal Sayar · Kapı Yayınları · 2019541 okunma