Sanal Dünyada Gerçek Kalmak

Kemal Sayar
Bir gönüllü kölelik çağında yaşıyoruz. Her birimiz ağ vatandaşıyız artık. Ağa bir kez yakalanmayagörün, onun gerçekliği sizin gerçekliğiniz oluverir. Böylece sanal âlem gerçek hayatlarımıza sirayet eder ve bizi -mış gibi yapan oyunculara dönüştürür. Herkesin önündeki ekrana baktığı bir çağda kimse diğerinin yüzüne bakmıyor. Halbuki bizi insan kılan şeylerden biri; muhatabımızın yüzünden, sesinden, duruşundan onu okuyabilmektir. İnsan olmak, halden bilmektir. Ruhun karanlık gecesini ekrandan sızan parlak ışıkla aydınlatamayız. Bir gülüş, latif bir söz, sessizce yan yana duruşla aydınlanır o gece. Ağ: Sanal Dünyada Gerçek Kalmak, yaşanmış örnekler üzerinden günümüzün bu yeni salgınını teşrih masasına yatırmakla kalmayıp, dijital göbek bağımızı nasıl keseceğimizi, kendimizi fişten nasıl çekebileceğimizi tartışıyor. İnsanı insan yapan öze sadık kalmak ve dijital prangalardan kurtulmak için kılavuz bir kitap. (Tanıtım Bülteninden)
488 sayfa

9/10 puan verdi
"Hayatta gerçekleştirmeyi en çok istediğiniz ilk beş şeyi düşünün. Şimdi de gün içinde zamanınızı en çok ayırdığınız beş şeyi.
Puan vermedi
༄ ༄ Ağ-Sanal Dünyada Gerçek Kalmak༄ ༄ Geçtiğimiz günlerde @istanbulkitqpkulübü ile Kitabın yazarlarından sevgili Berna Yalaz’ın katılımıyla çok keyifli ve saatlerce süren bir kitap kritiği yaparak
10/10 puan verdi
Hiç bitmesin diye ağır ağır okuduğum bir kitaptı. Her cümlesi altı cizilesi .. Her yıl bir kez okursak belki güzel bir aşama kaydederiz.. Zira unutuyoruz.. Gerçi kitabın son konularından birinde unutmanın güzelliği vardı :) Umarım okuduklarımızı hayatımıza geçirebiliriz
9/10 puan verdi
Çağımızın en büyük hastalığı olan ve bizi bu çağda “gönüllü köleler “olarak tanımlayan iki güzel yazarın değindiği konuyu, 7’den 70’e herkesin okuması gerekir. Sanal ağı anlatırken seni sana tanıtacak güzel bir eser.. Ayrıca Osmanlılar’da okutulan Adab-ı Muaşeret dersinin yine okutulmasını istediğim gibi bu kitabın da bir derse dönüşmesi ve okullarda okutulması gerektiğine inanıyorum... Tavsiye ederim...
9/10 puan verdi
Bir zamanların gelecek olarak düşlediği dijital bir çağda yaşıyoruz. Şanslı mıyız tartışılır. Dijital dünya bir girdap. Çok güçlü ve insanlığı büyük bir iştahla içine çekiyor. Kırgınlıktan,
10/10 puan verdi
Son dönemde konuyla ilgili okuduğum en iyi kitap! Oyun bağımlılığı, sanal alışveriş, teknoloji ve sosyal medya kullanımı gibi birçok konu psikolojik yönden aydınlatılıyor. Birçok konuda farklı bakış açısı kazandım. Özellikle sosyal medyayı nasıl daha kontrollü kullanırız kısımları bana iyi geldi, bir başucu kitabı.
Puan vermedi
Selamün aleyküm inceleme yazmak için epey kafa yorduğum bir kitap oldu bu. Ama sonunda zaten kitapta, yaşadığımız dijital çağın bizi nasıl ve hangi yollarla köleleştirdiği öyle güzel anlatılmış ve bu kölelikten kurtulmanın basit ama etkili yolları öyle güzel dile getirilmiş ki daha ne gerek var incelemeye yazmaya dedim. En iyisi bu basit ama etkili yollardan bir kaç örnek vereyim, onlar kitabı anlatmaya yeterli olur zaten. Tek başına sakin zaman geçir. Zamanı genişlet. Düşünce ve fikirlerini bir köşeye yaz. Zihnini genişlet. Şarkı söyle. Dua et. Ruhunu genişlet. Her yere yürü, yürüyebildiğin kadar yürü. Yürüyerek gidebildiğin her yere yürüyerek git. Ufkunu genişlet. Karşılaştığın kişilerle selamlaş, onlara gülümse. Zamanı genişlet. Hiç bilmediğin bir konuyu öğrenmeye çalış. Merakını genişlet. Çayır çimene uzan göğe bak. Kalbini genişlet. İnfak et. Yoksulları ara, yardım et. Onların sevgisiyle kalbini büyüt. Bir başkasına yurt ol. Ülkeni genişlet. Yârinin, evladının gözlerinin içine bak. Sevgini genişlet. “İnsanı insan yapan öze sadık kalmak ve dijital prangalardan kurtulmak için kılavuz bir kitap” Herkesin kendini sergilemek için birbiriyle yarıştığı bu sanal dünyada siz herkese inat mahremiyetinizi koruyun. Mahremiyet özgürlüktür. Kitapla kalın. Hoşçakalın
Puan vermedi
Kendimde ve yeni nesilde gördüğüm, beni dehşete düşüren şey, amaçsızlık. Bu durum öyle bir şey ki bizler tutunduğumuz amaçlar kadar var oluyoruz, amacımız yoksa yok olup gidiyoruz. Amacımız ne kadar
Puan vermedi
Sanal dünya... İçi boşluk... AĞlar her yanımızı çevrelemiş durumda. Kurtulmak mı istiyoruz yoksa ne olduğunun farkında bile değil miyiz? Bu kitapta neyin içinde olduğumu sereserpe gördüm. Her yanımız biz istemesek de ağlarla dolu. Bizde ağlar içinde mahkum gibiyiz. Evet evet, doğru kelime bu; mahkum! Bilinçli olarak bu ağları seçen mahkum! Biricik olduğumuzu herkese gösterme gayretimiz biter mi? Başkalarının var oluşuna, ben saygı göstermezsem benim biricik olmamla o ilgilenir mi? Tüketim çılgınlığı içinde kendimizi tüketmeye devam ederken ölüm gerçeği bizleri sarsmaya yetmiyor değil mi? Bir gerçek var: o da ölüm! Çok sevgili ağlar, bir tek ölüme çare bulamıyor galiba! Ama biz bilinçlendikçe, gördükçe, YAVAŞLADIKÇA hayatımız olağan akışında gidecek. Bunu yapabiliriz değil mi? O zaman hep birlikte; Göğe bakalım
9/10 puan verdi
Kitapta sosyal medya kullanımı, çevrimiçi olma, teknolojiye bağımlılık gibi konularda yapılmış alıştırmalar mevcut. Bunun yanısıra bizi oyaladığını düşündüğümüz cep telefonları ve tabletlerin sosyal hayatlarımızı, aile yaşantımızı nasıl olumsuz etkilediğine dair çarpıcı tespitler yer alıyor. Dili çok akıcı, çok kolay ve ilgiyle okunan bir kitap. Özellikle dijital detoks bölümü uygulamaya değer. Tavsiye ediyorum.

Kemal Sayar
Kemal SayarYazar · 50 kitap
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Kemal Sayar, uzmanlığını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ana bilim dalında tamamlamıştır. Daha sonra sıra ile Vakıf Gureba Eğitim Hastanesi'nde ve Çorlu Asker Hastanesi'nde Psikiyatri Uzmanı olarak çalışmıştır. 28 Kasım 2000'de psikiyatri doçenti unvanı almıştır. 2000-2004 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Psikiyatri AD Öğretim Üyesi olmuştur. 2002 yılında McGill Üniversitesi'nde Tübitak araştırmacısı olarak ziyaretçi profesör unvanıyla bulunmuş ve transkültürel psikiyatri ve psikosomatik tıp alanında araştırmalar yapmıştır. Daha sonra Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde dört yıla yakın bir süre başhekim yardımcısı ve 13. Psikiyatri Kliniği Şefi , dört aylık bir süre de (vekil) başhekim olarak çalışmıştır. 2008 yılında profesör olarak Fatih Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başlamış ve üç yıl sonra Marmara Universitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri anabilim dalına geçmiştir. Halen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı başkanıdır. Çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmış, Açık Radyo'da ve daha sonra Star televizyonunda "Ruhun Labirentleri" isimli bir programı hazırlamış ve sunmuştur.TRT'de İnsanlık Hali adlı programı bir yıl yapmıştır. Yirminin üzerinde kitabı olan Sayar, edebiyatla da yakından ilgilenmektedir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.