2021 363. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2021 01:18
İlk 3B TV’ler çıktığında pek çok kişi, artık tüm TV’lerin 3B destekli olacağını ve bu cihazların her eve gireceğini düşünmüştü. Zaman onları haksız çıkardı. 3B sinema filmlerinde de durum farklı değil. Bunun birkaç sebebi var. Öncelikle bu alandaki yeni ürünler her ne kadar ilk bakışta etkileyici olsa da duyu organlarımızla algıladığımız bir gerçekliğin mümkün mertebe doğrudan olmasını tercih ediyoruz. Herhangi bir aracı cihaz, dikkatimizi dağıttığı gibi geçici de olsa çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Çünkü bilişsel sistemimizi bu yeni duruma mükemmel bir şekilde adapte etmemiz çok zor. Nitekim 3B gözlüklerin yol açtığı baş ve göz ağrısı, filmden aldığımız keyfin önüne geçince 3B film/sinema teknolojisi büyük ölçüde rafa kalktı. Peki, bilimkurgu filmlerinde sürekli gördüğümüz o harika gözlükler hiç hayata geçmeyecek mi? Dahası, Google’ın büyük ses getiren gözlükleri teknoloji tarihinin tozlu sayfalarında kayıp mı olacak? Cevap hem evet hem hayır. Google, harika gözlükleriyle zamanının ilerisinde bir çıkış gerçekleştirmişti fakat firma ciddi sorunların üstesinden gelemeyince ürün de yaygınlaşamadı. Öte yandan, 7-8 yıl öncesinin teknolojisi günümüzdeki pek çok firmaya ilham veriyor ve gelişen teknolojiyle edinilen tecrübe sayesinde akıllı gözlükler yakında hayatımızda yer almaya başlayabilir. Bu konudaki itici güçlerden birisi kuşkusuz artırılmış gerçeklik uygulamaları. Bu uygulamalar özellikle eğitim ve sağlık alanında -hatta sağlık eğitimi alanında- karşımıza çıkmaya başladı bile. Dolayısıyla bu trendin artarak devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Nitekim belli bir konuyu bu yeni teknolojiyle anlamak ve sanal olarak uygulamak, yeni eğitim modellerinin de kapısını açacaktır. Apple, Microsoft ve Google gibi şirketlerin bu teknolojileri destekliyor olması da bir diğer hızlandırıcı faktör.
How It Works Türkiye - Sayı 31How It Works Türkiye · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 202121 okunma