2019 20. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2019 00:00
Konuşulması , üzerinde durulması gerekilen meseleler var... Biz üç kişiydik bu kitapta; Zygmunt Bauman, Riccardo Mazzeo ve ben. Onlar söylediler, ben dinledim. Ben söyledim acaba onlar dinlediler mi? Orasını bilemeyeceğim. 20 adımda ; eğitim üzerine, eğitilmek üzerine, eğitimci üzerine düşünceler... Teknolojinin gelişmesi,ilerlemesiyle insanların etkileşimi sonucu yayılma hızı artan en büyük salgın :Küreselleşme.. Birçok yönden ; siyasi, kültürel, sosyal bakımdan insanların birbirine yaklaşma amacı ve özgünlüğü kaybetme durumu 21.yüzyılın en büyük çabası haline gelmiş durumda. Asırlarca etnik yapısını süregetiren ırklara, acımasızca yozlaşmasına sebep olan küreselleşmenin - eğitim üzerine- olan yönünü ele alacağız bu kitapta. Kitap incelemesine geçmeden önce küreselleşme üzerine biraz daha yazacağım. Yapı olarak oluşumu ortaçağlara dayanan küreselleşme günümüzde dişli bir çark haline gelmesinin en büyük etkenlerinden biri ; sömürgecilik anlayışıdır. Sanayi devriminde kendini geliştiren Avrupa ülkeleri, kaynak bulmak için birçok savunmasız, başta afrika ülkelerini işgalllerine küreselleşme kılıfı uydurdu. Mesela İngilizler, Hindistan'ı yıllarca kaynak olarak sömürdüler, adına ise biz Hindistan'a barış, medeniyet, adalet verdik, dediler. Keza Fransızlar, Kuzey Afrika ülkelerini aynı yöntemlerle.. ABD, ortadoğuya barış, refah, mutluluk götürecez dediler, barış refah mutluluk dışında her tür kötü şeylerin tohumlarını etkiler. Cennet diye nitelendirilen ortadoğu şimdi ise cehennemden daha kötü hale gelmiş durumdalar.Örtük, emperyalist küreselleşme düşüncesine karşı duracaz. Küreselleşmeyecez, küresel sermayenin maşası olmayacağız. Kitap içeriğine dönersek, yer yer yazar ile karşıt sayısız görüşümüz olsa da yine aynı şekilde yer yer düşüncelerine katıldığım oldu. Sohbet havasında geçen diyaloglar ve bazı yerlere içtimai görüşlerimi yazarak üç kişi olduk bu kitapta. Zygmunt Bauman söylüyor düşüncelerini , Riccardo Mazzeo ise onun söylediklerine güç katmak için belgeler, fikirler, tanık göstermeler yapıyor kitapta. Ben ise bazı yerlerde “hayır aslında şöyle” ile aktardığım içtimai görüşlerimi katıyordum. Bu kitap neden okunmalı? Düşünce havzama değerli görüşler katmama yardımcı oldu. “aslında şöyle düşünebilir” dediğim birçok bölüm oldu. Ve ayrıca, anne ve babalar olmak üzere ailemize, yani ailemizdeki eğitim alan bireylerimize, eğitimlerine “Nasıl Yaklaşılmalı?” sorularının cevabınıda bu kitap sayesinde geliştirabilirsiniz. Eğitim dışında, toplumda gençlere olan yaklaşımı ve gençlerin kariyerine yönelik sohbetler içeren bu kitabın her kütüphanede olması gerektiğini düşünüyorum. Okuayacaklara keyifli okumalar dilerim. Bir alıntılama ile incelememe son noktayı koyabilirim ; “Sizce eğitimin sadece bilgiyle değil, eleştirel düşünceyle de beslenmesi gerekmez mi?” (sf9 /Ayrıntı Yayınları)
Eğitim ÜzerineZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 2020195 okunma
1 +1'leme