Riccardo Mazzeo ile Söyleşi

On Education: Conversations with Riccardo Mazzeo

Eğitimin Tabutuna Son Çivi
2026 4. kitabı
Okunma: 17 Mart 2026 23:59
Zygmunt Bauman'ın Eğitim Üzerine kitabı, sosyolojinin usta kalemlerinden birinin son dönem eserlerinden biri olarak, akışkan modernite kavramı üzerinden eğitimin krizlerini derinlemesine sorgulayan kısa ama yoğun bir metin. Bauman, İtalyan yayıncı Riccardo Mazzeo ile 2011 yılında e-posta yoluyla yaptığı 20 söyleşiden oluşan bu kitabı, geleneksel bir eğitim kitabı olmaktan ziyade; akışkan modern dünyanın belirsizliğinde eğitimin ne işe yaradığını yeniden tanımlayan bir düşünce denemesi haline getiriyor. Bauman, katı moderniteden (planlı, bürokratik, geleceği öngörülebilir) akışkan moderniteye geçişi eğitim üzerinden anlatıyor. Katı dönemde eğitim; sabit müfredat, kalıcı bilgi ve toplumsal düzen için tasarlanmıştı. Akışkan dönemde ise her şey kullanım tarihi ile doğuyor. Bugün faydalı ve vazgeçilmez diye tasvir edilen nesneler, alışkanlık haline gelmeden tarihe karışıyor. Her şey üretim hattından son kullanma tarihi yakın olarak çıkıyor. Eğitim de bundan nasibini alıyor; diploma enflasyonu, iş garantisinin yok oluşu ve sürekli değişen beceri ihtiyacıyla birlikte “kalıcılık” kavramı da son buluyor. Diğer bir ifadeyle kitap, eğitimin sermayenin oyuncağı haline geldiği ve gençlerin geleceğinin çalınmasının eleştirisini yapıyor. Alıntılardan biri ise oldukça çarpıcı: “Aynı yerde kalabilmek için elinden geldiğince koşman gerek. Bir yerlere ulaşmak istiyorsan, bundan iki kat daha hızlı koşmak zorundasın!” Kitabın temiz bir çevirisi var ve metinler de oldukça akıcı. Ancak genel olarak bakıldığında, ana odağın eğitim olmadığı da rahatlıkla söylenebilir. Kitabı oluşturan yirmi söyleşinin sadece birkaç tanesinde ana tema eğitim. Kalan kısım ise daha çok sosyolojik değerlendirmelerden ve yorumlamalardan oluşuyor.
Alıntı
GORDİON DÜĞÜMÜ*
2021 16. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2021 23:47
Bu ağdalı zaman yolculuğunda gezgin birer çingeneyiz. Yaşadığımızı sanıyoruz. Asimile edilirken entegre olduğumuz fısıldanıyor kulaklarımıza -neredeyse- artık doğar doğmaz. Komşu kavramı anlamını yitirdi, ‘öteki’ne dönüştü. Artık dünyadaki herkes birbirine yabancı. Aile bireyleri bile… En yakınımız, her şeyimiz elimizdeki cep telefonları. Çipten korkan ama her anını görüntüleyip paylaşarak yaşayan bir tür. Homo electironicus’a evrilen yalnız çingeneler. Duyguları sanal, dünyaları sanal… Dijital bir paralel evrende bizden istedikleri her şeyi veriyoruz. Karşılığında tek beklediğimiz ilgi, binlerce beğeni. Fotoğraflarımızı çekerken kime bakıyoruz? Aynada baktığımız kim? Kim için tüm bu çaba, kendimiz gibi boşlukta dolanan diğer yalancı çingeneler için mi? Sanal gezginler, ekran seyyahları, kendini es geçip uzaktakine talip aklı beş karış havada fetih yapamayan fatihler gibiyiz. Artık her birimiz başkalarının öyküsünde suçlu veya hoş karşılanmayan biri olarak varız. Dünyadan geçen bir göçmen bir yabancı, birey bile olmasına izin verilmeyen taklit bireyler halinde ortada gezinen çingeneler. Sarkaçlar gibi hep yönümüzü değiştirmeye meyilliyiz. Çünkü; Ruhumuz çingene… Hiçbir şeyin geriye alınamayacağı noktaya varmaktan galiba artık korkmuyoruz. Herkesten gizlediklerimizi herkese göstermeye meraklı olduklarımızla aynı cebimize koyup bu paralel evrenden geçiyoruz, dijital bilgeler çağında. Elimizde kaygı kalkanı ve sahte oklarımız var. Bu yaşamak mı bilmiyorum. Dünyada kaybolmanın adı yaşamak olamaz… Kitabın hissettirdiklerinden sonra gelelim kitaba: Dünyada misafir olarak varolurken onu sahiplenerek sınırlar çizenlere kızıyor Bauman bu kitapta. Madem küreselleşiyorsun neden kardeş olamıyorsun, diye soruyor. Kapitalizmin vahşi dişlerinin hepimizi mideye indirirken
Puan vermedi·144 syf.·
2025 1562. kitabı
Bauman bu kitapta eğitimi, “katı modernite”den “akışkan modernite”ye geçişin merkezine yerleştirir. Bilginin hızla eskidiği, mesleklerin ve kimliklerin geçici hâle geldiği bir dünyada eğitimin yalnızca bilgi aktaran bir kurum olamayacağını savunur. Ona göre okul, hazır cevaplar sunmaktan çok belirsizlikle başa çıkma, eleştirel düşünme ve öğrenmeyi öğrenme becerilerini kazandırmalıdır. Bauman, çağdaş eğitim sistemlerini piyasa mantığına teslim olmakla eleştirir: öğrenciler “vatandaş” değil “tüketici”, bilgi ise bir meta gibi sunulmaktadır. Bu durum eğitimin etik ve toplumsal sorumluluk boyutunu zayıflatır. Kitap, öğretmenin rolünü de yeniden tanımlar; öğretmen, bilgiyi aktaran otorite değil, öğrenciyi düşünmeye sevk eden bir rehber olmalıdır. Eğitim Üzerine, modern dünyanın kırılganlığı içinde eğitimin ne işe yaradığı sorusunu sarsıcı biçimde yeniden soran, kısa ama yoğun bir düşünsel metindir.
2019 20. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2019 00:00
Konuşulması , üzerinde durulması gerekilen meseleler var... Biz üç kişiydik bu kitapta; Zygmunt Bauman, Riccardo Mazzeo ve ben. Onlar söylediler, ben dinledim. Ben söyledim acaba onlar dinlediler mi? Orasını bilemeyeceğim. 20 adımda ; eğitim üzerine, eğitilmek üzerine, eğitimci üzerine düşünceler... Teknolojinin gelişmesi,ilerlemesiyle insanların etkileşimi sonucu yayılma hızı artan en büyük salgın :Küreselleşme.. Birçok yönden ; siyasi, kültürel, sosyal bakımdan insanların birbirine yaklaşma amacı ve özgünlüğü kaybetme durumu 21.yüzyılın en büyük çabası haline gelmiş durumda. Asırlarca etnik yapısını süregetiren ırklara, acımasızca yozlaşmasına sebep olan küreselleşmenin - eğitim üzerine- olan yönünü ele alacağız bu kitapta. Kitap incelemesine geçmeden önce küreselleşme üzerine biraz daha yazacağım. Yapı olarak oluşumu ortaçağlara dayanan küreselleşme günümüzde dişli bir çark haline gelmesinin en büyük etkenlerinden biri ; sömürgecilik anlayışıdır. Sanayi devriminde kendini geliştiren Avrupa ülkeleri, kaynak bulmak için birçok savunmasız, başta afrika ülkelerini işgalllerine küreselleşme kılıfı uydurdu. Mesela İngilizler, Hindistan'ı yıllarca kaynak olarak sömürdüler, adına ise biz Hindistan'a barış, medeniyet, adalet verdik, dediler. Keza Fransızlar, Kuzey Afrika ülkelerini aynı yöntemlerle.. ABD, ortadoğuya barış, refah, mutluluk götürecez dediler, barış refah mutluluk dışında her tür kötü şeylerin tohumlarını etkiler. Cennet diye nitelendirilen ortadoğu şimdi ise cehennemden daha kötü hale gelmiş durumdalar.Örtük, emperyalist küreselleşme düşüncesine karşı duracaz. Küreselleşmeyecez, küresel sermayenin maşası olmayacağız. Kitap içeriğine dönersek, yer yer yazar ile karşıt sayısız görüşümüz olsa da yine aynı şekilde yer yer düşüncelerine katıldığım oldu.
Çağımızın Eğitim Düzeneği
2022 6. kitabı
Okunma: 10 Mart 2022 20:31
Kitap, Ricardo Mazzeo ve Bauman arasında geçen bir söyleşiden oluşur. 143 sayfadan oluşan bu eser, 20 kısa bölümden meydana gelmektedir. Kısa ama oldukça yoğun düşünceler barındıran bu kitap, dikkat çekici metaforlara parmak basar. Kitap konu itibariyle; göç, göçmenlik, kapitalizm, tüketimcilik ve küreselleşmenin eğitim üzerindeki etkilerini konu alır. Özellikle güncel sorunlara değinmesi açısından ayrıca değerli bir kitaptır. Üstüne düşünülmesi gereken birçok satır arası vardır.
Beyaz Yakalı Hayri İrdal Tragedyası
2020 8. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2020 12:59
Öncelikle Merhaba, uzun zaman olmuş buraya bir şeyler yazmayalı. Herhangi bir kitabı satın almanızda -Eğitim Üzerine ile özdeyişi olsun diyerek: onu tükettiğinizde- sizi etkileyen sayısız değişkenler ve onun altında yatan sayısız hikayeler mevcuttur. Bu kitabın bendeki yansıması ise şu sekil de oldu; "Mutsuzum. Ama neden? Bana söylenen her şeyi biraz gecikmeli fakat eksiksiz bir şekilde yaptım. İçinde yaşadığımız sistemin ana mottolarından biri itaat et mutlu ol değil midir? İtaat kısmını tamamladım, E nerede mutluluk? [Burada bahsedilen mutluluk sözlük manasında kullanılmamış olabilir.] İtaat kısmını biraz açmak istiyorum... Patlamadan önce ki "Orta Sınıf"a bile ait olmayan bir ailede diğer tüm aile bireyleri gibi sisteme kendimi kazandırma, her gün Tv'de, internet dünyasında ya da seçim zamanı meydanlarda bize vaat edilen mutluluğu ve huzuru yakalama çabası içerisindeyim. Bunu gerçekleştirmek için ayak takımının içerisindeyseniz ilk altın kural geldiğiniz yeri ret edip, amerikan rüyasına biat etmektir. Yani kurallara uy, vergini ver, modayı takip et, sürekli hayal et, burjuva hayatını er ya da geç yakala. Tabii hayal etmek sınırsız çünkü bunu paraya dönüştürecek herhangi bir icat yoktur. [Tam böyle düşündüğüm zamanda ismi çok meşhur bir ayakkabı firmasının mağazalarında içerisinde dürtülerimizi uyaracak hoş kokuları sıvının buharlaşması prensibini kullanarak ortama yaydığını bunun ilk üç ayda ki satış oranına yansımasının ise %80 artış olduğunu okudum. Statümü yukarıya çekmek için kredi kartı yardımıyla ödeyeceğim bedele bir yenisi daha eklenmişti. Tüketim toplumunun bireylerinin aynı zamanda bu denli budala olduğunu fark etmek geç, aynı zamanda bir o kadar da üzücü oldu.] Peki sınıf atlamak nasıl mümkün oluyor? Bu konuda yine sistem çözümü kendisi söylüyor: iyi
2020 33. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2020 13:52
Açıkçası eğitimle alakalı pek bir şeye rastlamadım.Daha çok tüketim ekonomisi,sistem ve konuşmaların geçtiği zamanda ki arap baharı,Fransız ayaklanması vardı. Peki bu durum kitabı kötü mü yaptı?Tabi ki hayır. Tüketim dayatmasının ip uçlarını gösteriyor.Sistemin tamamen bunun üzerine kurulduğunu,dünyanın boktan durumunun tüketim çılgınlığı yüzünden olduğunu örneklerle bulabilirsiniz.Tabi ki eğitim de bundan nasibini alıyor.Kalitesizlik,öğrenciler arasındaki uçurum,eğitimli kesimin işsizlik sorunları...
Felsefe
2020 12. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2020 10:30
Bauman, 20.yüzyılın önemli bir sosyolog ve felsefecisi... Sosyoloji, felsefe, modernizm, postmodernizm, siyaset, etik vb gibi birçok ilgi alanı üzerine çalışmıştır. Eğitim Üzerine, Riccardo Mazzeo'nun Zygmunt Bauman'a yönelttiği 20 soru üzerinden düşüncelerinin bir araya getirildiği okunası bir söyleşi kitabı... Odak nokta çağdaş eğitim üzerine. Son yüzyılda yaşanan teknolojik gelişim, değişim ve küreselleşmenin eğitim üzerindeki etkisi irdeleniyor. Bu durum dünyadaki farklı sosyal gelişim ve dönüşümler üzerinden açıklanıyor. Eser eğitime farklı bir bakış açısı kazandıracak küresel analizleri içeren sohbet tadında bir okuma sunuyor.
Eğitim
2024 13. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2024 21:04
Dünyaca ünlü sosyolog olan Bauman, bu eserde eğitim üzerine çeşitli sorularla bir yaklaşım getirmekte. Eğitim-sosyoloji-kültür üzerine harmanlanmış bir kitap var karşımızda. Soru-cevap tarzıyla karşınızda tek bir yazar değil, iki yazar var. Bauman cevaplıyor ancak soruyu soranın da pek kıymetli biri olduğunu vurgulamak gerekir. Sizi yormayacak, içinde yer alan bölümleri ile kitabı kesik kesik okuyabileceğiniz ya da başka bir kitap okurken beraber götürebileceğiniz bir kitap. Kısa ama düşünce üzerine kurulu bir kitap okuma arayışı içindeyseniz önerim dâhilindedir. Zygmunt Bauman Eğitim Üzerine
2020 6. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2020 14:19
Riccardo Mazzeo ile Bauman'ın daha çok eğitim ağırlıklı sohbetlerini içeren sadece eğitimle ilgilenenlerin değil herkesin okumasında fayda olduğunu düşündüğüm kişiye farklı bakış açıları kazandıracak bir kitap. Eğitimin yaşadığı krizler, eğitimin değersizleştirilmesi, kapitalist düzenin bireyden beklentileri ve eğitimi dizaynı, insanların değişen yaşam tarzları ilgileri ve alışkanlıkları, göçün toplumsal hayata ve eğitime yansımaları, küreselleşme, teknoloji, kültür gibi pek çok alanda Bauman'ın değerlendirmelerini içeriyor.

Zygmunt BaumanYazar · 47 kitap
Zygmunt Bauman, 19 Ekim 1925'te Polonya Poznan'da doğdu. Yahudi kökenli Polonyalı sosyolog ve filozoftur. Postmodern felsefenin hem sosyoloji alanında uyarlanmasını hem de genel kuramsal düzeyde sağlıklı bir şekilde değerlendirmesini ortaya koyan yapıtlarıyla tanınmaktadır. Zygmunt Bauman, II. Dünya Savaşı patlak verene kadar, Polonya-Poznan'da yaşamını sürdürmüştür. Daha sonra Sovyetler Birliği'ne taşındı ve savaşın ardından Varşova Üniversitesi'nde doktorasını yaparak Doçentlik sınavını verdi.1954'ten itibaren aynı üniversitede Sosyoloji dersleri verdi. 1968 yılında Polonya Komünist Partisi'nden ayrıldı. Aynı yıl, politik nedenlerden dolayı sosyoloji prefesörlük unvanını kaybetti. İsaril'e göç etmek zorunda kaldı. 1971 yılında Bauman, Büyük Brintanya'nın çağrısı üzerine, Leeds Üniversitesi'nde yeniden sosyoloji kürsüsüne sahip oldu. 1990'lara kadar orada çalışmalarını sürdürdü. Zygmunt Bauman, 1980'li yıllardan itibaren, Modernizm ile Totaliterizm arasındaki bağlantılar üzerine hem kuramsal hem de sosyolojik incelemeleriyle öne çıktı. Özellikle Almanya'daki Nasyonalsosyalizm üzerinden Holocaust hakkındaki çözümlemeleri bu bağlamda önemli bir etki yaptı. Böylelikle, Modernizme içkin kavram ve kategorilerin Totaliterlikle doğrudan ya da dolaylı ilişkileri derinlikli olarak ve disiplinlerarası bir yöntemle ortaya konulmuş olundu. Bauman, aynı zamanda postmodernizm hakkındaki çalışmalarıyla da önemli bir yer tutmaktadır. Siyasal, etik ya da genel olarak kuramsal düzlemde postmodernizmin değerlendirilmesini yapmış ve açık anlaşılır fakat derinlikli de olan metinleriyle postmodernizmin ne olup olmadığını, ne tür olanaklar sağladığını göstermeye ve netleştirmeye çalışmıştır 1989 yılında Amalfi Ödülünü ve 1998 yılında Theodor Adorno Ödülünü almıştır. Ünlü sosyolog Zygmunt Bauman, 9 Ocak 2017 tarihinde, 91 yaşında İngiltere’nin Leeds kentinde hayatını kaybetti.