2021 20. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2021 22:21
Abartılan kitaplar kategorisine giren kitaplardan biri. Werther'in acıları Lotte'ye duymuş olduğu tutku ve bağlılıktan doğuyor. Aşk demiyorum farkındaysanız. Werther bir baloda Lotte'yi gördüğü an ona 'aşık olur' ve bu 'aşkı' arkadaşına yazdığı mektuplarda anlatıyor. Zaten kitap Werther'in mektuplarından oluşuyor. Karakterle kesinlikle empati kuramadım. Lotte'ye karşı olan bu takıntı haline aşk demesi bence rahatsız ediciydi. Aşk dememekte ısrarcıyım çünkü zaten ilk görüşte etkileniyor ya da hayran oluyor fakat Werther buna aşk adını koyuyor. Karakter Lotte'nin nişanlı olduğunu ve aralarında asla bir şey olamayacağını bildiği halde ona olan duygularından vazgeçmiyor, kendi kendine bu duyguları daha da büyütüp kendisine acı çektiriyor. Çok depresif bir karakter, çok karanlık, buhremli bir kitap. Goethe'nin tasvirleri muazzamdı, fakat buna rağmen kitabın ilk yarısından daha keyif aldığımı söylemeliyim. Son yarısı belki de karakterden nefret etmeye başladığım için pek de hoşuma gitmedi. Bu nefretim Werther'in takıntısından vazgeçemediği, 'acısını' bitirmek için aldığı kararla körüklendi. Eğer melankolik biriyseniz ya da o ruh haline yakın zamanlardaysanız okumanızı pek tavsiye etmem. Dediğim gibi çok buhremli bir kitap olması bu ruh halinizi daha da tetikleyecektir.
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024150bin okunma