2021 140. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2021 09:27
Kitabı okurken -eğer hakkını vererek okuduysanız- beyin sinapslarınızın çalışmaktan acı çektiğini hissedeceksiniz. Daha önce beni bu kadar terleten bir kitap okuduğumu hatırlamıyorum. 165 sayfa olmasına rağmen nitelik olarak 6 kitaba eşdeğer. 7 bölümden oluşan kitabın 6 bölümünde; zihin felsefecilerinin, nörologların vb. bilim insanlarının bilinç hakkındaki kuramlarını özetleyip, onların bilinç hakkındaki görüşlerinin eksik ve doğrularını analiz etmekte. Yer yer böylesine dev isimlerin konuyu tartışırken birbirlerine karşı kullandıkları hakaret derecesinde sert ifadelere de denk gelince hem tartışma alevleniyor hem de okuyucuyu daha da içine çekiyor bence. Tabii bu ifadeleri tasvip ettiğim anlamına gelmesin :) Kitabın çevirisi oldukça iyi, anlaşılır ancak beyin ve bilimin işleyişi hakkında az çok malumat sahibi olmayanların yer yer sıkılma derecesinde zorlanacağını düşünüyorum. Eğer bu konuda bilginiz yoksa yine de okumalısınız, varsa tabii daha da zevk alırsınız. Üzücüdür ki, böylesine insanlık için önemli bir konuda yazılan kitabın okunma sayısının azlığı beni epey bir etkiledi. Zira sadece üniversitelerde bilim, ilahiyat, felsefe alanlarında yüksek lisans yapanlar dahi okusa bu sayı çok çok daha fazla olurdu. Tabii bunun sebepleri burayı aşacak kadar geniş ve girift içinde. Son olarak kitabı okuduğunuzda, bir bu yazarların dert edinip tartıştığı şeylere bakıyorsunuz, bir de çevrenizdeki insanların dert edinip tartıştığı şeylere bakıp kıyaslama yapıyorsunuz ve derin bir şaşkınlık etrafınızı sarmalıyor. Bir de kitabı okuduktan sonra “Ex Machina” filmini izlemeniz, pastanın üzerindeki krema olur.
Felsefe
Bilincin GizemiJohn R. Searle · Küre Yayınları · 201856 okunma