···Okunma: 30 Nisan 2021 17:25 Peyami Safa'nın mecmua ve gazetelerde yazdığı yazıların bir araya getirildiği bir kitap. Üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar kitabın isminden anlayacağımız üzere; eğitim, gençlik ve üniversitedir. Yazılar 40'lı yıllardan başlayarak 60'lı yıllara kadar uzanmaktadır. Ancak şunu söylemeliyim ki, bu kitap o dönemki sorunlara eğilmekle kalmamış günümüze de gelebilmiştir. Çünkü o dönemdeki eğitim sisteminde var olan hatalar hâlâ devam etmektedir. Ayrıca gençlikten bahsedilen kısımlar da maalesef daha kötüsü ile devam edegelmiştir.
Kitabı okurken Peyami Safa'nın gençliğe dair olan umudunu görmemek mümkün değil. Okurken bunu hissedebilmek bana da umut verdi ve çalışma arzumu arttırdı. Bu nedenle hayatı kavradığım bu dönemlerimde bana ışık tuttu.
Ayrıca kitabı okurken Arapça veya eski Türkçe'den kelimeler görmekte güzeldi. Biz her ne kadar dilimizi doğru kullanmıyor ve sürekli bir değişim içerisine sürüklesek de bu kitap ile o kelimeler hafızamda yeniden gündeme gelmiş oldu.
Çok uzatmadan bence bu kitabı her genç okumalı ve ne gibi sorunlarla karşı karşıya olduğumuzu kendisi anlamalı. Bunu anlayan her genç, her şeyin temeli olan eğitimde yenilikler ve değişimleri de beraberinde getirebilir.