BİR STEP KUMUNDAN HAVYAR YEMEYE UZANAN HİYERARŞİ
2021 9. kitabı
Kitabın alt başlığı şu şekilde : Hiçbir Tiyatronun Oynamak Hiçbir Seyircinin Görmek istemediği Oyun Çünkü seyircilere gıdıklanmak isterler, çimdiklenmek değil. Şüphesiz bu oyunu okumadan önce Behçet Necatigil'in kızı Ayşe Sarısayın'ın kitabın çeviri hikayesi hakkında ele aldığı yazı, oyuna henüz başlamadan beklentiyi yükseltir ve daha derin bir okuma yapma fırsatı tanır. Almanya'da büyük yankı uyandıran bu tiyatro oyununun Türkiye'de de tartışmalara yol açması dönemin şartlarına göre epey normal. Bu 'antimilitarist' oyunun çeviri teklifi yapılırken Prof. Özgü'nün oyunun harp karşıktılığı değil, kalanlara uyarı mahiyetinde bir değerlendirme yapmasını ben biraz komik bulmuştum. Kalanlar ve Dönenler savaşların eserinden başka nedir ki ? Biraz oyun hakkında izlenimlerimden bahsetmek istiyorum. Savaştan dönen Beckmann'ın 20 kişilik keşif kolunun yalnızca 11 askerinin kalması ile büyüyen travmasını okuyoruz. Bu travmanın izlerini, Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşayarak ard arda tekrar eden kelimeler kullanan Beckmann'ın konuşmaları üzerinden takip edebiliyoruz. Öte yandan bu oyun yalnızca savaş karşıtlığını anlatan bir metin değildir, savaşı başlatanlar ve savaşanlar arasındaki uçurumu, geride kalan Almanya'nın toplumsal bozulmalarına da ışık tutarak eleştiri yapar. Beckmann'ın rüyalarında durmaksızın gördüğü iskelet ordusu toplumun ahlaki çöküşünü, geride kalanlar ve dönebilenlerin enkazını yansıtır. Bu nedenle Beckmann'ın ölümü yalnızca bir intihar değil, elbirliği ile işlenmiş bir cinayettir. Uyku ve uyanıklık arasında bilinçüstüne serili sisli bir perde hissini yaşatan bu intikam oyununun kan kokan karanlık caddelerine davet ediyor bizi Wolfgang Borchert.
Kapıların DışındaWolfgang Borchert · Can Yayınları · 20217,9bin okunma