2021 6. kitabı
• Gene Wolfe - İşkencecinin Gölgesi • Herkese merhaba. Bugün Gene Wolfe’dan okuduğum ilk kitap olan İşkencecinin Gölgesi’nden bahsedeceğim. 4+1 kitaplık Yeni Güneş Kitabı serisinin ilk kitabı İşkencecinin Gölgesi, Wolfe’un yarattığı bu evreni, keşfederek tanımamızı sağlıyor. Yarattığı dedim ama aslında tam olarak öyle sayılmaz. Henüz Türkçe çevirisi yapılamamış Jack Vance’ın Dying Earth serisinden esinlenerek kaleme alınmış bir seri bu. • Wolfe’nin Yeni Güneş Kitabı bizim dünyamızın çok uzak bir gelecekteki halinde geçiyor. İnsanoğlu gezegenler arası yolculuk yapmanın sırrına vakıf olmuş ve çoktan sönme fazına geçen güneşlerini terk edip yeni güneşler arama yolculuğuna çıkmışlar. Öyle ki bizim bildiğimiz gri Ay, insanların onu ağaçlandırması sayesinde ormanlarıyla ünlü, yemyeşil bir uydu olmuş. Başlarda bilimkurgu değil de fantezi gibi ilerleyen kitap, sonraları kendini bulmaya başlıyor. Ama Wolfe her şeyi açıklamak yerine sihirli kelimeleri yavaş yavaş veriyor bize. • Karakterimiz Severian, Hakikat ve Nedamet arayanlar mezhebinde bir işkenceci çırağıdır. Kanunların işkence cezası verdiği mahkumlara birtakım “işlemlerin” yapıldığı bir loncada yaşıyor. Daha sonra bir işkenceci için utanç sayılacak bir şey yapıyor. Merhamet ediyor. Bu yüz kızartıcı suç sonrasında sürgüne gönderiliyor ve macera başlıyor. • Farklı tür bilimkurgu okumak isteyen herkese tavsiye ederim ve kesinlikle sabırlı olmalarını öneririm.
İşkencecinin GölgesiGene Wolfe · İthaki Yayınları · 2019370 okunma