2021 12. kitabı
Bir süredir merak ettiğim, seri şeklinde olan #murakami eserlerinden; 1Q84 ~ 1. Kitap Kitabı elime alıp birkaç sayfa okuduktan sonra "Acaba ne için kitabın adı 1Q84?" diye düşündüm ve Google’dan minik bir araştırma yaptım ve karşıma çevirmen ile yapılan bir röportaj çıktı, sonrasında da kitabın ilerleyen sayfalarında da buna değinilmişti. Kitap; 1984’te Japonya’da geçiyor. İki karakterimiz var Aomame ve Tengo. Aomame; dövüş sanatları ustası ve kiralık katil denilebilir. (Haklı olduğu bir konu da Tengo ise hem matematik öğretmeni hem de roman yazarı. (Sonrasında editör Komatsu’dan bir teklif alır.) Kitabın başından sonuna iki karakterden de bölüm bölüm ve ayrı hayatlar olarak bahsediliyor. Ama yarısından sonra bir kavram üzerinden yaşayış biçimleri farklı olsa da beraber ilerliyor. Dönemin dinsel olayları, suikastlar, taciz olayları ve karakterlerin çocukluğunda yaşanan olaylar birbirine bağlantılı. Sanırım ikisinin çakışacağı bölümü veya günü diğer kitaplarda okuyacağız. Yan karakterlerden biri olan genç kız Fukaeri var gizemli bir karakter. Birçok ünlü isimden alıntı, gönderme okuyoruz. Not ettiğim şarkı parçaları bile var. #murakami okumayı seviyorum, bu eserde de kalemi gayet akıcı ve yalındı. Mart ayında 2. kitabı okuyacağım, olayların ilerleyişi ve nasıl sonuçlanacağını göreceğiz.
1Q84 - 1. KitapHaruki Murakami · Doğan Kitap · 20243,535 okunma