2021 40. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2021 17:27
Çocukluğunda Vahşi Hayvanlar Ansiklopedisinin sayfalarında kendini Afrika savanlarında hayal eden ve bunu gerçekleştirmeye dönük bir cesaretle adım atıp 12 yıl boyunca Afrika da Uganda da yaşayan gerçek bir gezi anı kitabı. Kitabın başındaki sözü gerçekten manidar 'hepimiz geçmişten bahsederken gerçekleri eğip bükrriz. Anlayabildiğimiz ve hatırlayabildiğimiz kadarını kendimize göre anlatırız. Bir olayda kaç taraf varsa, o kadar gerçek vardır. Ve o kadar da yalan. Bu kitapta yazılan herşey bir hayal ürünüdür. Çocukluktan beri kurduğum Afrika hayallerimin ürünü. Ama başroldeki kız bana çok benziyor.' Bu sözleri ile hayallerini gerçekleştirmiş bir kişinin başından geçen maceralı olayları hiç bilmediğim bana uzak diyarlarda neler yaşandığının merakı içinde okudum. İstanbul'da iyi bir kariyeri olan birinin herşeyi bırakıp bilinmez bir maceraya atılması ve hastalıkların çok çeşitli versiyonun aynı zamanda farklı terörist grupların olduğu tehlikeler ile dolu olan bir ülkeye gitmesi büyük bir cesaret örneği. Uganda'da farklı kabilelere, bulunduğu safarilere ve vahşi yaşamda hayvanlara dair gözlemleri etkileyici. Kitap daha çok ayrıntı olsun herşeyi anlatsın isteği uyandırıyor. Malesef kitap 12 yılın sadece 1 yılını anlatıyor. Andy ile ilişkilerinin ne olduğu sonrasında Federiconun ne yaptığı, Arnold ile olan kardeş ilişkisinin aralarında yaşanan olumsuz olaylar sonucu iyileşip iyileşmediği, dönüşüne iki ay kala dönme mi kalma mı kararı aldığı soru işareti. Gerçekten akıcı bir dille bize başka dünyaların olduğu ve o insanların siyah teninin altında tüm yaşanılanlara rağmen varolma ve yaşama isteklerinin asla bitip tükenmediğini anlatmış. Pigmeleri, karamojonglar, Kony ve terörist grubun kabilelerde yaşayan insanlara yaşattığı işkenceci tutumları okumak ve buna rağmen halen yaşama sevinçlerinin asla kaybolmadığına dair aktardığı bölümler hafızamdan sanırım uzun süre silinemeyecek. Altını çizdiklerim: #Adaletsizlik karşısında tarafsız kalıyorsanız,zalimin tarafını seçmişsiniz demektir. Fil farenin kuyruğuna basmışsa ve siz tarafsızım diyorsanız, sizin tarafsılığınız farnein hoşuna gitmeyecektri. (Desmund Tutu) #Yol kaybolmadan öğrenilmez.(Afrika Atasözü) #Soluk almak canlı olmayı belirlemez. Bu, öteki insanlara hangi bedenin gömülüp hangisinin gömülmeyeceğini göstermeye yarar, o kadar.(Marlo Morgan) #Ne yaparsan yap, aklın hep seçemediğinde kalır. Ve olmasını istediğin birşey ancak ondan vazgeçince gerçekleşir.( Paulo Coelho).
Pigmelerle DansMeltem Yaşar · Mona Kitap Yayınları · 201765 okunma