2021 11. kitabı
Siftah bana nasipmiş. Bu eseri iki kez okudum. Bilim felsefesine ve bilim tarihine dair İslam merkezli savlardan oluşuyor. Bunu yaparken maalesef sıklıkla hakkaniyetten sapılmış çünkü yansızlık ihlal edilmiş. Kitabın tüm çabası Batı uygarlığının geliştirdiği bilim felsefesine muhalefet etmek, bunu yaparken postmodern itirazlara sığınmak ve yerine bol teville İslam’ı ikame etmekten ibaret. Böyle olmaz. Yani, Batının eriştiği seviye için sürekli saplantı vb. ifadelerle saldırıp okurları ikna edemezsiniz. İslam Dünyası için önerilen din temelli paradigma çok sıradan. Kitapta açık açık meşru görülen teville türlü ayet ve hadisleri bükerek istediği sonucu istediği yerden çıkarmanın verdiği haz yazara kalsın. Kitabın yazarı da tıpkı savunmaya kalktığı bazı değerler gibi yalpalıyor. Bir yandan İslam’ın Batı’ya taş çıkaracak bir felsefi derinliğe sahip olabileceğini savunup sekülerizmi vb. yan etki, tehlike olarak görüyor başka bir sayfada benzer görüşün özgüven yitimi anlamına geldiğini söylüyor.
İslam Bilim Tarihi ve FelsefesiOsman Bakar · İhsan Yayınları · 201620 okunma