·306 syf.····Okunma: 09 Haziran 2021 13:07 Çocukluğum | Maksim Gorki
Puanım: 8/10
Kitap yazarın kendi hayatından etkilenerek yazdığı ve birbirinin devamı olan 3 eserden oluşuyor; Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken, Benim Üniversitelerim.
Gorki ile bu kitap sayesinde tanıştım ve gerçek adının Maksim Gorki olmadığını, yaşadığı acılar ve yoksulluklar yüzünden Rusça'da "acı" anlamına gelen Gorki takma adını kullanmaya başladığını öğrendim. Gerçek adı Aleksey Maksimoviç Peşkov muş.
Bu bilgiyi öğrendikten sonra kitabı merak ederek okumaya başladım. Okurken zaman zaman sıkıldığım zaman zaman da kendimi kaptırıp gittiğim yerler oldu.
Dönemin Rusya'sını ve Rus aile yapısını başarılı bir şekilde anlatmış Gorki. Yaşadığı kayıpları, arkadaşı olmayışını, sürekli taşınmak zorunda oluşları, ezber gücünün iyi olduğunu, büyükbabasından yediği dayakları (akılalmaz derecede çok!) ve onunla tek ilgilenen büyükannesiyle olan ilişkisini görüyoruz kitapta.
Kitabın en sevdiğim karakteri hiç kuşkusuz büyükanne. Torunuyla en kötü zamanlarda bile ilgilenmesi, ona bir şeyler öğretmesi, bilmese bile uydurarak masallar anlatması çok güzeldi.
Sıkıldığım kısımlara gelirsek, bir olayı okurken birden bambaşka bir olaya geçildiği yerler oldu. Paragrafın ortasında bile birden büyük bir atlama ile apayrı bir olaya geçiliyordu. Bu durumu pek sevmedim açıkçası.