2021 32. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2021 19:52
Dante’nin ilahi komedyasını yazarken etkilendiği arifin eseri. "Ardavirafname" Nimet Yıldırım'ın yaklaşık 50 sayfalık bir sözlük ve 80 sayfalık bir giriş ile okuyucuya mazdeizm nedir, ardaviraf kimdir, bu inanç sisteminde iyilikler kötülükler nelerdir gibi çeşitli konularda ve okurun önceden bilmesi gereken bazı kavramlarla ilgili kapsamlı bilgilerle Türkçe'ye çevirerek sunduğu eser. MÖ 6. yüzyıldan MS 7. yüzyıla kadar 3 büyük Pers İmparatorluğu'nun dini olan, içerisinde düalist ve Eskatolojik inanışın ilk örneklerini barındıran, dünyanın en eski tek tanrıcı vahiy dini Zerdüştçülük olarak bilinir. Ardavirâfnâme Sasanîler döneminde yaşamış ünlü zerdüşt din adamı Ardavirâf’ın cenneti de içine alan öteler dünyasına seyahatini, cennet, cehennem, berzah seferini konu alan pehlevice kaleme alınmış son derece önemli bir eserdir. Ardavirâf, pehlevî rivayetlerinden anlaşıldığı kadarıyla bilge din adamları arasında yer almaktadır. Farsça kaynaklarda onun peygamber olduğundan da söz edilmiş. İslam inanışındaki birtakım değerlerle benzerlik göstermesi açısından oldukça dikkat çekici. Dil özelliklerinin yanı sıra dini ve tarihi önemi de oldukça büyük. Ardavirafname ise bozulan ve/veya unutulan dini bilgileri yenilemek için yazılmış bir metindir. Edebi olmaktan çok dini kaygılar gütmesini dikkate alırsak eseri İslam peygamberi Muhammed'in miracı ile karşılaştırmak daha isabetli olur. Oldukça garip günahlar ve cezalar içeren bu inanç sisteminde çinvad köprüsü olarak geçen kavram aslında oldukça tanıdıktır. Nimet Yıldırım şöyle tanımlar: "çînvâd köprüsü: Ardâvîrâf'ın fizik ötesi evrene yaptığı seyahatin ilk durağı ve geçtiği ilk aşama çînvâd köprüsüdür. Mazdeist inanışta bütün ölülerin ruhları bu köprüden mutlaka geçecektir. Bu ilginç geçit, iyiler için yirmi yedi metre genişletilirken, kötüler için kıldan ince kılıçtan keskin diye nitelenen bir yapıda olacaktır." İlginç günahlar ve cezalar var , en garibime giden ikisini aşağıya alıntılıyorum: "83. bölüm Daha sonra bir kadının ruhunu gördüm. Kendi bedeninin atığı olan iğrenç görünümlü, âdet kanını ve pisliklerini yiyordu. "bu kadın ne tür bir günah işledi” diye sordum. Kutsal surûş ve tanrı azer bu soruma şöyle karşılık verdiler: "Bu, dünyada kocasından gizli olarak çok et yiyen ve başkalarına da verip yediren günahkâr bir kadının ruhudur." Daha sonra bir kadının ruhunu gördüm. Korkunç ve dehşet saçan iri bir yılan bedenine yukarı doğru tırmanıyor ve ağzından içeri giriyordu. "Bu beden ne tür bir günah işledi de ruhu böylesine ağır ve inanılmaz işkencelere dayanmak zorunda kalıyor?" diye sordum. Kutsal surûş ve tanrı azer şöyle cevap verdiler: "Bu ruh yakınlarıyla evlenme kuralına saygı göstermeyen günahkar bir kadının ruhudur."
ArdavirafnameArdaviraf · Pinhan Yayıncılık · 2017210 okunma