2021 23. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2021 21:08
Kaç fotoğrafa sığabilir bir insanın hayatı. Kaç kağıt parçasında gizlenebilir bir adamın, bir kadının öyküsü. Acılar kaç flaşın ışığında parlayabilir. Dünyaya acı çekmeye gelen insanoğlunun derdini kaç insan böyle güzel yazabilir. Herkes acı çeker, herkes çilenin en büyüğü kendisinde sanır. Ta ki bir kitap okur, ihtiyar bir teyzenin gözlerinde geçmişin hüznünü görür, sözlerinde yaşanmışlığın ince sızısını duyarsınız. İşte o zaman anlar insan. Her acının bir beden büyüğü mutlaka vardır. Acı katmerlenir yüreğinizde. Hiç bilmediğiniz, tanımadığınız insanların yaşadıkları gelir ciğerinize hançer gibi saplanır kalır. Nazan Bekiroğlu'nun bu kitabı bende böyle bir hançer yarası bıraktı işte. Yara taze, her nefes alışımda batıyor. Biraz zaman, biraz farklı kitaplar geçmesi gerekecek üstünden. Sonuçta her acıya alışır insan. İlk anda acıtan diken zamanla sadece kaşınır ve kendi kendine çıkar battığı yerden. Yazdıklarımı bir kurgu romanın karakterlerinin çektikleri sıkıntıları okuyarak yazdım sanmayın. Kitap tarihi bir çok olayı da, yaşanmış gerçek hikayeleri de anlatıyor. I. Dünya Harbi'nde vuku bulan olayları, az buçuk o dönemi anlatan kitaplar okuyan herkes bilir sanırım. Arka planda bunlar olurken, Settarhan ve Zehra'nın kavuşmaları için kaderin nasıl örüldüğünü kendi torunlarının kaleminden okuyorsunuz. İki ırmağın hangi sarp yamaçlardan, hangi dağların eteklerinden geçerek birbirlerine kavuştuklarına şahitlik ediyorsunuz. Eleştirilecek, yazarla fikirlerinizin uymadığı yerler elbette olacaktır. Özellikle tarihi saptamalar konusunda. Bunlar olsa dahi göz yumup devam etmenizi öneririm. Kitabın yazım tekniği ve zamanlar arası geçişlere alışmak için biraz sabretmenizi tavsiye ediyorum. Sabreder ve ilerlerseniz güzel bir kitap okuyacağınıza emin olabilirsiniz. Ayrıca kitabı bizim gibi kalabalık bir grup okursanız eşsiz bir lezzet de alabilirsiniz. Kitabı birlikte okuduğumuz Kitap Dünyam grubuna ayrıca teşekkür ediyorum.
Nar AğacıNazan Bekiroğlu · Timaş Yayınları · 202534,1bin okunma
İnceleme için teşekkürler ☺️🙋🏽‍♂️