2021 21. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2021 04:37
Cengiz Aytmatov-Cemile 4/5 Bu kitabı aldığım günden itibaren bir türlü okuyamıyordum… Ya başlıyordum bir kaç sayfa sonra bırakıyordum ya da okumaya başlayacağım hep başka kitabı öne alıp, okumayı erteliyordum. Sonunda ama okudum Yazarla ilk tanışma hikayem, çocuk yaşlarımda ilk okuldaki, ders kitapımızda “Mankurt”lar hakkında yazılmış bir hikayeydi. Araştırmalar yaptığımızda öğrendik ki, Cengiz Aytmatovun yazdığı eserlerde Kırgız destanlarından yararlanarak güncelleştirdikleri bir kişiliktir. O zamandan beri aklımda hep öyle kazındı. İsmini duyduğumda “Mankurt karakteri var kitaplarında” diyordum, küçükken. Kalemiyle tanışmaksa, “Cemile” eserine vesile oldu. Aşırı akıcı bir kitabdı. Çok kısa, kendini okuttukca okutan, sayfaların nasıl gelip geçtiğini anlamadığınız, tasvirlerle insanı kitabın içine çekip yaşatan bir eser. Aytmatov, eserlerinde doğayı, vatanı, sevgiyi, bir çok yaşanması, düşünmesi insana mutluluk getiren duygu ve görüntüyü anlatmayı seviyor. Okurken bir taraftan beni kendini çekerken, bir taraftanda, beni yorduğu zaman zaman oldu. Kitapta, savaş zamanı köyde olan askere gitmeye yaşı yeten erkeklerin savaşa gitmesiyle, köydeki işlerin kadınlara kalmasıyla, köyün güzel kızı Cemile ile tanışıyoruz. Cemile, Sadık ile evli ve askerde olan kocasının yolunu bekliyor.Eşinden hep mektupların geldiğini duyan Cemile büyük heyecanla ona yazılan kısma gelince hep, bir burukluk, hayal kırıklığı kalbine dolar. Kiçene Bala diye seslendiği kaynı ile beraber çalışmaya başlayan Cemile yeni savaştan dönen Danyar ile tanışır. Danyarın en büyük aşkı vatanıdır ve bu kısmı kitapta o kadar muhteşem anlatmışlar kii!!Güzel kızımız olan Cemile, neşesiyle, enerjisiyle, güzelliğiyle, çalışkanlığıyla ve s. hep köyün dilindedir. Ama bir kısım var ki, Cemileyi her kesle özellikle o dönemdeki şartlar, mental bakım erkeklerle biraz içli dışlı gösterilmesi beni biraz düşündürdü, acaba o zamanlarda bu kadar yakınlık mümkün müydü? Danyarla yolu kesişen Cemilenin hayatı değişir ve artık hem kendiyle hemde kalbiyle savaş vermeye başlar. Hikayenin tümü kaynı Seyit”in gözünden anlatılır. Seyit köydeki insanlardan farklıdır. Hayallerinin peşinden koşmaya inanan, sevginin gücünü gören, tüm hikayeye baştan sona şahit olsada, asla Cemileyi suçlamayan aksine bu yaşananları aşkın hikayesi olarak gören biri. Kitabın sonlarında Seyitinde hayatında olan değişimler beni çok mutlu etti. Çoğu için Cemilenin yaptığı büyük suç gibi gözüksede, aslında o kendisinide, Sadıkıda bu zülmden kurtardı. Çünkü kalbi başkasının yanında olanın, bedeni evli olduğu insanın yanında olsa kendisinide, karşısındakinide mutsuz etmekten başka bir şey yapamaz. Tabii ki, Cemileninde, Sadıkında, Danyarında hatta Seyitinde, ailelerinde kendiliğinde suçları bu hikayenin bu hal almasında büyük payları vardır. Doğanın kanununudur, kaybetmeyene kadar ne değeri anlaşılır ne de sevgisi. Eserde derin görünecek bir çok konu vardır. Sadece sevgiye değil, o dönemin adetlerine, insani ilişkilerine, savaş dönemenini, aile bağlarını ve s. anlatıyor kitabda. Bir çok kişi için sade sayılan bu kitabın içinde bence büyük derinlik yatıyor. Yerin bende hep ayrı kalacak “Cemile”! Hiç seni dinleyemedik, kimse sana “Ne hisediyorsun? Nasılsın? İyi misin?” bile sormasada senin anlatacak çok şeyin olduğuna eminim. Derin kitap okumak isteyip, birileriyle beraber kitabı uzun uzun konuşub, tartışmak, sizi kitabın düşündürmesini istiyorsanız okuyun mutlaka. Yazarın tüm kitaplarını mutlaka okumak istiyorum. Güzel bir alıntıda bırakıyorum size kitaptan: “İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.” Güzel okumalar ve kitapla kalın #kitapyorum #kitap #kitapkurdu #kitapönerisi #kitapsözleri #bookstagram #kitapokumak #kitaplık #kitaplar #kitapalıntıları #instagram #kitapsevgisi #kitapokuyorum #kitapaşkı #kitapyorumu #kitapsever #books #kitapyurdu #şiir #bookshelf #kitaptavsiyesi #edebiyat #cemile #roman #okudumbitti #bookstagrammer #cengizaytmatov #aşkromanı
CemileCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 201944,5bin okunma
2.322 Gösterim