2018 6. kitabı
Bu inceleme yer yer SPOILER içerebilir arkadaşlar. Bilginiz olsun... Bir gün Fransız Şair Louis Aragon kuyuya bir taş atmış ve demiş ki; 'Cemile, dünyanın en güzel aşk hikayesidir.' O taş şimdilik
2022 84. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2022 01:01
Cengiz Aytmatov
u ne kadar çok sevdiğimi beni tanıyan ve burada uzun zamandır takip edenler iyi bilir. Aytmatov'un sanırım okuduğum 5.kitabı oldu. En iyisi kesinlikle değil
ama yine iyi bir
2023 18. kitabı
Cemile Yasak bir aşk hikayesi..
2024 87. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2024 10:30
Cengiz Aytmatov’un Cemile adlı eseri, Fransız yazar Louis Aragon tarafından “dünyanın en güzel aşk hikayesi” olarak nitelendirilmiştir. İlk kez 1958 yılında yayımlanan bu uzun hikaye, saf ve
2026 11. kitabı
1958’de yayımlanmış olan bu novella,
Cengiz Aytmatov
’un ilk büyük çıkışlarından biri ve Fransız şair Louis Aragon’un “dünyanın en güzel aşk hikâyesi” dediği eser. Haklı da bence. Hikâye II. Dünya Savaşı
Puan vermedi·
Biri tanrıya sormuş "Eğer herşey zaten kaderde yazılıysa neden dilek dileyelim ki?" Tanrı gülümseyerek demiş ki " Belki de bazı sayfalarda sadece 'dilediğin gibi olsun' yazmışımdır." Kitabı okumak için yeterli bir anekdot..
Hayat ilham verir!
Puan vermedi·80 syf.·
2024 92. kitabı
Bir solukta bitecek
Cemile
ile soluksuz bir aşk hikayesinin yanına hayallerin ilhama dönüşme öyküsünü kaleme almak
Cengiz Aytmatov
gibi bozkırı yeşerten bir yazara kısmet olurdu. Kalemiyle hayalleri, hayatlara dönüştürürken bozkırlara tohum saçıyor. Okuduğum eserlerinde bu zamana kadar dolu dolu olmayan öyküsüne rast gelmedim. Özünü, özlü bir şekilde okuyucuya sunmasıyla bizlere çok önemli bir değer atfetiyor. Genç ressam Seyit’in gözünden ikinci dünya savaşı zamanında özü gibi akıcı bir dille bir hayali gördükleri üzerinden hayatının manasına dönüştüren Seyit perspektifiyle okuyucuya değerli bir hazine sunuyor.. Kırgız bozkırında Cemile ile Danyar’ın yakınlaşmasını özgün bir halde geleneksel değerlerin izlerinden sıyrılarak, etik ve ahlaki anlayışın çatışmasını bireyselliğin önemini ve aşkın duygusal yükünü heybenize bozkırın havasıyla ekliyor. Betimlemeleri duru ve akıcı Hemen bitmesini istemediğim kitaplardan birisi oldu, keşke daha fazla sayfa yazsaydı. Roman olacak bir hayat aynasını bizlere sunsaydı… Hikaye sevenlerin kesinlikle okuması gereken bir yazar cengiz aytmatov aşk adamı… Keyifli okumalar herkese…
Düşünce
2018 32. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2018 01:00
Bir adet Oynak Cemile Bir adet Acıma Yakarım Daryan Bir adet Tüm Hikaye Boyunca İlahi Bakış Açısıyla Bunların Yanında Takılan 14'lük Geleceğin Ressamı
Ah Cemile..
2025 23. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2025 00:55
Aytmatov’un kalemi o kadar muazzam ve akıcı ki, her duyguyu iliklerinize kadar hissettiriyor, tarifi bile yok. Cemile, okurken hem yüreğinizi sıkıştıran hem de ruhunuzu özgürleştiren nadir kitaplardan biri. Cemile’nin iç dünyası o kadar saf ve cesur ki, onun hislerini, umutlarını ve korkularını hissediyorsunuz. Sadık, Cemile’nin hayatındaki bir dönemi ve ona yüklenen sorumlulukları temsil ediyor; onun yanında Cemile’nin kalbindeki boşluk ve sessiz özlemleri fark ediyorsunuz. Danyar ise tam tersi: sessizliği, derinliği ve içtenliğiyle Cemile’nin kendini keşfetmesini sağlıyor. Aytmatov, köy yaşamının doğallığını, savaşın gölgesini ve insan ruhunun kırılganlığını öyle güzel anlatıyor ki, karakterlerle birlikte hem hüzünleniyor hem de umutlanıyorsunuz. Kitap kısa ama duygular o kadar yoğun ki, sayfaları çevirirken adeta Cemile’nin kalbinde siz de bir yolculuk yapıyorsunuz. Bence Cemile, sadece bir aşk hikayesi değil; hayatın, sevginin ve insan olmanın derinliklerini hissettiren bir kitap. Herkesin okumasını ve Cemile’nin duygularını kendi yüreğinde hissetmesini isterim.
2022 57. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2022 13:16
Merhaba arkadaşlar; Cemile kıtabı iki kısımdan oluşuyor. İlk kısım eşini savaşa gönderen genç gelin Cemile'yi anlatmakta. İkinci kısımda ise sosyalist bir amacı olan öğretmen duyşen'i anlatmaktadır. Çok detay vermeyeceğim lakin öğretmen duyşen kısmı bence daha iyiydi. Çerezlik bir kitap lakin bir çok anlam çıkarılabilecek bir eser. Tavsiye ederim... Kitapla Kalın...

Cengiz AytmatovYazar · 68 kitap
Cengiz Aytmatov, (Kırgızca: Чыңгыз Айтматов (Çıňğız Aytmatov), Rusça: Чингиз Торекулович Айтматов) (d. 12 Aralık 1928, Kırgızistan - ö. 10 Haziran 2008, Almanya). Ünlü Kırgız Türkü edebiyatçı, gazeteci, çevirmen ve siyasetçi. 12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu. Babası Torekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistanı'nda seçkin devlet adamı idi, ancak 1937'de tutuklandı ve 1938'de kurşuna dizildi. Tatar kızı olan annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva tiyatro aktrisiydi. Adı, Cengiz Han'dan esinlenerek konulmuştur. Gençliği sıkıntılı bir döneme denk gelmişti. O dönemde zaten yeni yerleşmeye başlayan siyasî sistemle, bir de savaşla mücadele etmek zorundaydı. Çok genç yaşta çalışmaya başladı; çünkü II. Dünya Savaşının SSCB üzerindeki etkileri gençleri de etkiliyordu, yetişkinler savaşta olduklarından, gençlere büyük iş düşüyordu. On dört yaşında köyündeki sekreterliğe girdi. Burada tarım makinelerinin sayımı, vergi tahsildarlığı gibi işlerde çalıştı. Köyünden, Kazakistan'a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda okudu. Daha sonra şimdiki Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek'e giderek burada Frunze Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova'da okudu. Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı. Yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi. 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. Eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliği'ni ve Rusya Federasyonu'nu, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 16 Mayıs 2008'de rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya'ya getirildi. Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girdi.10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını yitirdi.