2020 28. kitabı
Dostoyevski’nin yine zor, karışık, karakterlerden şemalar çizdirmeye aday kitaplarından bir tanesi ile daha karşınızdayım çok sayın Ladies and Gentlemen arkadaşlarım. Prens Mışkin’in dramatik hayatı. Kendisi sara hastası olduğu için çok nöbet geçirir ve bu da beyninde bazı hasarlara neden olur, ama ciddi anlamda akıllıdır aslında. Mısır’da ki büyük büyük babasından miras kalır şaka şaka normal bildiğimiz dümdüz miras kalır. Alt tabakayken birden üst sınıfa çıkar, bu da doğal olarak çevresinde birden karınca gibi insanların çoğalmasına sebep olur. Bir de Nastasya vardır ahhh Nastasya ahh!! yaktın gül gibi Mışkin’i yaktın. Hep bu Nastasyalar yüzünden yakmadık mı Aglaya gibi kadınları ?? Sorarım sizee eeeyyy arkadaşlarım. Aglaya, Mışkin’e çok aşıktır. Mışkin’e göre; en az Nastasya kadar da güzeldir aslında, artı olarak bir de çok zeki ve kültürlü kızdır ama gel de bunu Mışkin’in o minnoş kalbine anlat. Kitabı bitirip üzerinden uzun yıllar geçse dahi hatırlayacağınız şey Aglaya’nın aşkı olacaktır. Bu kitap için Dostoyevski’nin kendi hayatından alıntı yaptığı söylentisi vardır. Bunlardan biri sara hastası olması, diğeri idama çok çok az bir zaman kala affedilmesi. Kitapta Dostoyevski gibi, idama mahkum edilmiş olan birinin düşüncelerini çok iyi okuyoruz yaşıyoruz resmen. Ve daha bir sürü şey... O kadarını da siz okuyun, yok öyle armut piş ağzıma düş, di mi ama ?? Neyse benden bu kadarlık. Anlatması benden, okuması sizden. Mışkin’in de dediği gibi “dünyayı güzellik kurtaracak.”
BudalaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201231,6bin okunma