Yusuf Hayaloğlu şiirlerinin her zaman yüreğimde apayrı bir yeri vardır. Zaten kendisini tanıtmaya gerek yok. Meşhur Ahmet Kaya şarkılarının önemli ölçüde en büyük emektarlarından biri.. Beni etkileyen nadir şairlerden biri oldu hep Yusuf Hayaloğlu.. Yaşadıkları dönemde özellikle Eylül askeri darbesinde yaşanan sıkıntıların, zulümlerin, haksızlıkların ve hapislerde işkence gören insanların acılarını, hüzünlerini paylaşmıştır. Mavi gökyüzünü dar eden kişilere karşı şair yüreğince dizeleriyle haksızlıklara, kalemiyle o gün yaşatılanlara ışık tuttu. Solcu-sağcı diye fişlenen insanların umut dolu hayallerinde, gözleri intihar mavi dünyasında kardeşlik nârâlarını duyurmanın mücadelesini verdi. Yusuf Hayaloğlu yazmıştır, Ahmet Kaya yüreklerimize dokundurarak, gönüllerimize işleyerek şarkılarında unutulmaz anılara dönüştürerek dile getirmesini ikiside beraber başardı.
İlk çıkardığı kitap olan 'Gözleri İntihar Mavi' ikincisi 'Dur Ağlama Gözlerim' ve en son yapıtı olan yazarın ailesinin gençlik şiirlerini de eklediği yeni şiirlerini okuduğum kitabı; 'Yüzüm Gece Yarısı' adlı eserini büyük bir keyif alarak okudum. Zaten üç kitabında da en başta Ahmet Kaya'ya verdiği şiirler göze çarpmakta. Diğer başka şarkıcılara ve sanatçılara da yazıp verdiği eserlerine şahit olacaksınız. Ahmet Kaya ve Yusuf Hayaloğlu ikilisinin dostluğuna, arkadaşlığına çoğu insan gibi bende gıpta ettim hep. Kim istemez ki insanın hayatında böylesi bir dostunun olmasını? Herkes ister bence bu zamanda çok zor bulunan böylesine güzel bir dostluk örneğini.. İkisini de özellikle sevmemin nedeni belki de; 'Düşünceye Saygı, İnanca Özgürlük' diye hep halkların kardeşliği adına diyerek mücadele vermeleri. Ve İkisininde bu ülkeyi Edirne'den Ardahan'a kadar din, dil, ırk ve mezhep gözetmeksizin herkesi yürekten sevmelerine olan inancımı korumam oldu. İki güzel insan; Yusuf Hayaloğlu ile Ahmet Kaya'nın güvercin kanadına sakınır gibi yazdıkları kardeşlik türküsü, ülkemizi bölmek isteyenlere hep ders olsun.. Birlik ve beraberlik mesajını vermenin öncülüğünü üstlenerek; bizlere şiirleriyle hissettirip, şarkılarıyla duyurmaya çalıştılar. Tabii yazdıklarım kendi şahsi düşüncemdir. Genelleme yaparak incelememi yazmadım. Yoksa kim neyi okur, kim neyi dinler kişinin kendi zevki ve tercihidir.
Son olarak velhasılıkelam kitap incelemesi biraz farklı konulara gitti. Kusura bakmayın.. Bazı tartışmaya açık önemli noktaları vurgulamadan da olmuyor. Kitapta, Yusuf Hayaloğlu'nun yazdığı şiirlerin büyük bir kısmı şarkılara, türkülere dönüşüp, kalbe dokunan sözleri ve ezgileri hâlen daha dillere pelesenktir. Gençlik dönemlerinde ve askerdeyken yazdığı ilk defa yayınlanan şiirlerini büyük bir dikkatle okudum. Ahmet Kaya ile Gülten Kaya Hayaloğlu için yazmış olduğu şiirin altına yazarın ailesi ekseriyetle not düşmüş. İlgili olanlar okuyabilir..
"Nereye gittin koca dostum?
Daha söylenmemiş şarkılarımız vardı
Daha bağıramadığımız nice çığlık
İşte söylüyorum yüreğimden
Yoksa duyamıyor musun artık?
Sanma ki hazanda kuru bir yaprak gibi o
Dalından yere düşmüştür
Sanma ki sana hiç şiir yazmıyor artık
Elleri yorgun düşmüştür
Ağla sevgili, ağla Gül-tenli ağla