2021 36. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2021 22:04
Büyük beklentilerle satışa çıkmasını beklediğim bir kitaptı. Beklentim bu kadar yüksek olduğu için mi hayal kırıklığına uğradım yoksa kitapta mı bir sorun vardı bilemiyorum. Nora Seed adlı baş karakterimizin hayatı pek de umduğu gibi gitmiyor. Kedisi ölüyor, işinden kovuluyor; ebeveynlerinin, abisinin, en yakın arkadaşının ya da evlenmek üzere olduğu eski erkek arkadaşının kendisinden beklentilerini gerçekleştiremediği için intiharı kafasına koyuyor. Çünkü bu hayatta kendini fazlalık olarak görüyor ve eğer bu hayatta olmazsa dünya üzerinde herkesin onsuz daha huzurlu ve mutlu olacağını düşünüyor. İntihara kalkıştığı an kendini yaşam ile ölüm arasındaki bir kütüphanede buluyor. Bu kütüphanenin rafları sonsuz kitaplarla dolu ve bu kitapların her biri eğer Nora farklı bir seçim yapsaydı hayatı nasıl olurdu olasılıklarıyla dolu. Kısacası her kitapta farklı bir yaşam var. Nora bir bir pişmanlıklarını dile getiriyor ve bu pişmanlığı yaşamadığım/ telafi ettiğim bir hayatta yaşamak istiyorum diyerek onlarca farklı hayatın içinde buluyor kendini. Farklı kararlar, birbirinden farklı hayatlara, şehirlere, arkadaşlara, kariyerlere kapılar açıyor. Kitabın konusu ve yapmak istediği çok güzeldi bence. Ama -haddime değil belki ama- yetersiz buldum ben. Sanki derinliği eksik bir kitaptı. Bölümlerin çok kısa olması okumayı hızlandırsa da- çünkü her okuyucu gibi ben de “hadi bir bölüm daha okuyayım” diyerek kitap okuyarak akşamı ediyorum- olaylara tam olarak dalamadım. Nora’nın eğer farklı seçimler yapmış olsaydı yaşayacağı hayatları görmek çok zevkliydi, bunu kitabı 6 saatte bitirmemden de anlayabiliriz. Belki yaşım daha küçükken okusaydım daha çok seveceğim bir kitaptı. Sonu da çok tatlı bir şekilde bitti bence.
Gece Yarısı KütüphanesiMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202598bin okunma