2021 431. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2021 22:46
1773-75 yılları arasında Diderot’un Hollanda Rusya arası seyahatinde kaleme aldığı eserdir. Tiyatro tarzına yakın olup bir roman havasıyla ilerlerler. Esprili bir sivri dil de kullandığı görülür bu romanda. Kaderci yapısıyla dikkat çeken Jacques ve onun efendisi üzerine ilerliyor roman. Alnımıza yazılanın asla değiştirilemeyeceği inancına sahip bir adamdır Jacques ve bu bana biraz farklı bir olayı anımsattı. Hani filleri yavruyken ince bir halata bağlarlar da koskoca fil olmasına rağmen 2 adım geri gidip o ipi koparamaz. Yani bu kadercilik olayı biraz garip geliyor bana. Tabi ki kadere, hayır ve şerre inancım sonsuz ama elinde bir ip var ve bununla ne yapacağın sana kalmış. Ne diyor bir güzel yazar, o iple salıncak da yapabilirsin kendini de asabilirsin yani. Dinimizde yanlış olmasın buna ‘İrade-i Cüziye’ gibi bir tanım da getiriliyordu. Yani bu kadercilik diye de her şeyin peşini bırakıp gelmesini bekleyemeyiz. Bana göre tabi. Diderot üzerine bu yıl okuyabileceğim son roman budur. İyi okumalar dilerim..
Kaderci Jacques ve EfendisiDenis Diderot · Sosyal Yayınlar · 1984392 okunma