·464 syf.····Okunma: 16 Haziran 2021 16:21 @okuyan_kadinlar_kulubü nün bu ay ki #heraybirdünyaklasiği etkinliğinde neden bilmiyorum, yarım kalan bir kitap olan #ölücanlar kitabını seçmişiz.
Kitap baş karakteri Çiçikov'un, hiç bilmediği bir kasabaya deyim yerindeyse kapağı atarak, çiftlik sahiplerinin ölmüş ama hala kayıttan silinmemiş çalışanlarını satın almasını ve çiftlik sahipleri üzerinde bıraktığı etkileri anlatıyor. Kitaba da adını veren #ölücanlar ı Çiçikov'un neden aldığı kitap boyunca gizemini koruyarak, okuyucunun merak ederek okuma şevkini arttırıyor. Yazar Çiçikov'un tanıştığı, alışveriş yaptığı her karakteri çok iyi betimleyerek, yan karakterlerin genel geçer karakterler değil, kalıcı olmasını sağlamış. Nikolay Vasilyeviç Gogol bu kitapta kendince hem toprak sahiplerini hem de devletin düzenini eleştirmiş. Kitap bittiğinde Çiçikov'a karşı ne sempati ne de antipati hissetim. Bir rivayete göre yazar bunalım anında ikinci cildin sonunu ve üçüncü cildi yakarak imha etmiş, bu durumdan mütevellit kitabın sonunun havada kaldığını bilmenizi isterim.