2021 111. kitabı
Aylak adlı öyküsünde bir çocuğun öğretmenini ve arkadaşlarını sevmediği için git gide aylak bir kişiye dönüşünü anlatılıyor. Cenevre gölündeki olay Rusya'da çıkan savaşta eşini ve çocuklarını Rusya'da bırakarak, dilini hiç bilmediği Fransa'ya yüzerek çıkıyor.Sonrasında Rusça bilen bir otel sahibi sayesinde yaşadıklarını anlatıyor. Eşini ve çocuklarını daha fazla bırakmayacağını düşünerek Cenevre gölüne kendini bırakıyor ama sabah ölü halde bulunuyor. Unutulmuş düşler fakir bir kadının sevdiği birinden ayrılarak sırf zengin diye başka bir adamla evlenmesi anlatılıyor. Sonrasında sevdiği adam kadını buluyor ve konuşmaya gidiyor. Ormanın üzerindeki yıldız fakir bir adamın zengin bir kadını sevip kavuşamayacağını anladığında kadının bineceği trenin raylarına atlayarak intihar etmesini anlatıyor. Mürebbiye öyküsünde, bir kadın mürebbiye olarak çalıştığı evde iki kız çocuğuna bakıyor. Bir süre sonra cocuklar mürebbiyenin çok üzüldüğünü fark ediyor. Sebebiyse aşık olduğu adamdan hamile kalması ve adamın aşkına karşılık vermemesidir. Bu durumu öğrenen anneleri mürebbiyenin işine son veriyor. Çocuklar hem çok sevdikleri mürebbiyelerini göremeyecekleri için hem de bir daha onun gibi bir mürebbiyenin gelmeyeceğini bildikleri ve yalnız kalacaklarını düşündükleri için çok üzülüyorlar. Yine çok keyif alarak okudum. İyi ki Zweıg'la tanışmışım. Muazzam bir yazar. Betimlemeleri ve psikolojik tahlilleri insana, nasıl bu kadar güzel ifade edebiliyor? Sorusunu akıllara getiriyor.
AylakStefan Zweig · İndigo Yayınları · 20191,485 okunma