Cenevre Gölündeki Olay * Unutulmuş Düşler * Ormanın Üzerindeki Yıldız * Mürebbiye

Stefan Zweig
Birbirinden bağımsız bu beş öyküde, hayatın zorluklarıyla yüzyüze gelen kahramanların yaşadıkları hesaplaşmalar, girdikleri çıkmazlar, geçirdikleri dönüşümler, bazen de kapanmayan defterler yer almaktadır. Kimi zaman tek bir insan kimi zaman da ülkenin politik durumu, kahramanlarımızın hayatlarındaki belki en zor ve en önemli kararları almalarına sebep olacaktır. Hayatlarının dönüm noktalarında ödeyecekleri bedellerden korkmadan birbirinden cesur adımlar atan karakterlerin sarsıcı öyküleri bu derlemede sizleri bekliyor. Farklı problemlerin arasında gidip gelen hayatlarla birlikte çaresizliği ve hüznü hissedecek, yüreklere dokunan sessiz feryatlara tanık olacaksınız.
76 sayfa

10/10 puan verdi
Stefan Zweig insan psikolojisini bu kadar güzel anlatan insan. kitaptaki aylak öyküsü hariç diğer 4 öyküyü (cenevre gölündeki olay,ormanın üzerindeki yıldız,unutulmuş düşler, mürebbiye) yıllar önce okumuştum fakat üstünkörü bir okuma daha yaparak stefan zweig'ın nasıl mükemmel bir yazar olduğunu tekrar tekrar hatırladım hemde hiç unutmadığım halde.
8/10 puan verdi
Hayatın zorluklarına karşı verilen mücadelelerin anlatıldığı 5 farklı öykü. Stefan Zweig sevmemin sebeplerinden biri de kısacık öykülerine dünyaları sığdırıyor olması. Çaresizliğin insana neler yaptırabileceğinin üzerinde durulmuş.
Puan vermedi
Yazarın da hayatına intihar ederek son verdiği düşünüldüğünde; intiharla sonuçlanan 5 öykü daha dramatik hale geliyor. Yazarın yarattığı karakterlerin yaşadığı düş kırıklıklarının, çaresizliklerinin, incinmişliklerinin aslında tam da yazarın hisleri olduğu gerçeği... Kurgu değil gerçeğin ta kendisi olması hissi beni çok etkiledi...
9/10 puan verdi
Kitapta 5 farklı hikaye mevcut. Her birinin sonu intihar elbette.. Zweig’in de intihar ettiği bilgisine eriştiren sonra daha çok etkiledi beni..
Puan vermedi
Kitapta 5 ayrı hikaye anlatılıyor, zor şartlarda yaşayan insanların hikayeleri. Ülkenin politik durumu, savaş yılları vs. Ve insanların hayatları ile ilgili almak zorunda oldukları kararları. Kısa ama derin hikayeler, ben alıntı yapmadım çünkü alıntı yapılacak bir kitap değil bence. Sadece okuyup anlamaya çalışmak yeterli. Keyifli okumalar...
8/10 puan verdi
Aylak Beş müthiş öykü hepsi birbirinden güzel. Kahramanların yaşadıkları zorlukları, iç hesaplaşmalarını okumuyor adeta yaşıyorsunuz. Stefan Zweıg kısacık sayfalara onca duyguyu nasıl sığdırabiliyor şaşırmamak mümkün değil. Hüznü, çaresizliği,çıkmazları yüreğinizde hissedeceksiniz. Mutlaka okunması gereken müthiş bir eser.
10/10 puan verdi
Aylak adlı öyküsünde bir çocuğun öğretmenini ve arkadaşlarını sevmediği için git gide aylak bir kişiye dönüşünü anlatılıyor. Cenevre gölündeki olay Rusya'da çıkan savaşta eşini ve çocuklarını Rusya'da bırakarak, dilini hiç bilmediği Fransa'ya yüzerek çıkıyor.Sonrasında Rusça bilen bir otel sahibi sayesinde yaşadıklarını anlatıyor. Eşini ve çocuklarını daha fazla bırakmayacağını düşünerek Cenevre gölüne kendini bırakıyor ama sabah ölü halde bulunuyor. Unutulmuş düşler fakir bir kadının sevdiği birinden ayrılarak sırf zengin diye başka bir adamla evlenmesi anlatılıyor. Sonrasında sevdiği adam kadını buluyor ve konuşmaya gidiyor. Ormanın üzerindeki yıldız fakir bir adamın zengin bir kadını sevip kavuşamayacağını anladığında kadının bineceği trenin raylarına atlayarak intihar etmesini anlatıyor. Mürebbiye öyküsünde, bir kadın mürebbiye olarak çalıştığı evde iki kız çocuğuna bakıyor. Bir süre sonra cocuklar mürebbiyenin çok üzüldüğünü fark ediyor. Sebebiyse aşık olduğu adamdan hamile kalması ve adamın aşkına karşılık vermemesidir. Bu durumu öğrenen anneleri mürebbiyenin işine son veriyor. Çocuklar hem çok sevdikleri mürebbiyelerini göremeyecekleri için hem de bir daha onun gibi bir mürebbiyenin gelmeyeceğini bildikleri ve yalnız kalacaklarını düşündükleri için çok üzülüyorlar. Yine çok keyif alarak okudum. İyi ki Zweıg'la tanışmışım. Muazzam bir yazar. Betimlemeleri ve psikolojik tahlilleri insana, nasıl bu kadar güzel ifade edebiliyor? Sorusunu akıllara getiriyor.
Puan vermedi
Selamlar sevgili okur dostlarım :) Birbirinden bağımsız bu beş öyküde, hayatın zorluklarıyla yüz yüze gelen kahramanların yaşadıkları hesaplaşmalar,girdikleri çıkmazlar, geçirdikleri dönüşümler, bazen de kapanmayan defterler yer almaktadır. Kimi zaman tek bir insan kimi zaman da ülkenin politik durumu, hayatlarındaki belki en zor ve en önemli kararları almalarına sebep olacaktır. Hayatlarının dönüm noktalarında ödeyecekleri bedellerden korkmadan birbirinden cesur adımlar atan karakterlerin sarsıcı öyküleri bu derlemede sizleri bekliyor. Farklı problemlerin arasında gidip gelen hayatlarla birlikte çaresizliği ve hüznü hissedecek, yüreklere dokunan sessiz feryatlara tanık olacaksınız. Yine çok keyif alarak okudum. İyi ki Zweıg'la tanışmışım. Muazzam bir yazar. Betimlemeleri ve psikolojik tahlilleri insana, nasıl bu kadar güzel ifade edebiliyor? Sorusunu akıllara getiriyor. Çaresiz, karamsar insanların talihsiz hayatlarına eğişlerini anlatan, iz bırakan öyküler. Beni en çok etkileyen 5.öykü olan mürebbiye oldu hüzün bu kadar güzel kaleme dökülürdü. Keyifli okumalar, kitapla kalın :)
8/10 puan verdi
Birbirinden farklı hikayeler hem farklı hüzünlere dokunmaya hem de farklı yerlerdeki hayatları görmeye bir fırsat tanıyacak. Kısa öykülerden oluşan bu kitap, okumadan geçilmeyecek kadar etkileyici.
Puan vermedi
Bir insan ait olduğu yer dışında yaşayamaz buna mecbur bırakılmak intihara yol açar,intihar yazarın kendiside intihar etmiş kitabında intiharı görünce bi soğukluk kapladı yüreğimi farklı öyküler ve hüznü kaleme en iyi döken yazar

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Babası varlıklı bir sanayici olan Stefan Zweig, küçük yaşlardan itibaren kültür ve edebiyat alanında eğitim görmeye başladı. İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Latince ve Yunanca öğrendi. Viyana ve Berlin üniversitelerinde felsefe öğrenimi gördü. İlk şiirlerini lisedeyken, Hugo von Hofmannsthal'ın ve Rainer Maria Rilke'nin eserlerinin etkisiyle yazdı. 1901'den sonra Fransızca yazan Paul Verlaine ve Baudelaire'in şiirlerini Almanca'ya çevirdi. 1907-1909 yılları arasında Seylan, Gwaliar, Kalküta, Benores, Rangun ve Kuzey Hindistan'ı gezdi, bunu, 1911'deki New York, Kanada, Panama, Küba ve Porto Riko'yu kapsayan Amerika yolculuğu izledi. 1914 yılında Belçika'ya Émile Verhaeren'in yanına gitti. I. Dünya Savaşı'nda (1914-1917) gönüllü olarak Viyana'da savaş karargâhında "Savaş Arşivi"nde memur olarak çalıştı. Savaştan sonra Avusturya'ya dönerek Salzburg'a yerleşti. 1920 yılında, Frederike Von Winternit ile evlendi. Stefan Zweig Salzburg'da yaklaşık 20 yıl yaşadı. Kapuzinerberg'in yamacındaki villasında geçirdiği yıllar, Zweig'ın en verimli yıllarıdır. Kapuziner yokuşu, 5 numaradaki villayı, Friderike ile evli olduğu yıllarda satın aldı. Salzburg'da geçirdiği yıllar Zweig'ı edebiyatta doruğa tırmandırdı, en güzel eserlerini, kente ve Salzach’a yukardan bakan iki katlı, ağaçlar arasına gizlenmiş villada yazdı. Kısa sürede ünlü insanlarla dostluk kurdu, onları sık sık Salzburg'da konuk etti. Romain Rolland, Thomas Mann, H.G. Wells, Hugo von Hofmannstahl, James Joyce, Franz Werfel, Paul Valery, Arthur Schnitzler, Ravel, Toscanini ve Richard Strauss, Zweig'in konuğu oldu. Salzburg'da geçen yıllarında Zweig, Avrupa'nın düşünsel birliği için ağırlığını koydu; makaleleriyle ve konferanslarıyla aşırılıklara karşı uyarılarda bulundu; diplomatik çevrelere, akıl ve sabır çağrısı yaptı. 1927'de Almanya'nın Münih şehrinde "Duygu Karmaşası", "Yıldızın Parladığı Anlar" ve "Tarihsel Baş Minyatür" adlı kitapları yayımlandı, yine 1927'nin 20 Şubat tarihinde "Rilke'ye Veda" başlıklı konuşmasını yaptı. 1928'de Leo Tolstoy'un 100. Doğum Yıldönümü Kutlamaları'na katılmak üzere, Sovyetler Birliği'ne gitti. 1933'de, Nazilerin yakmaya başladıkları kitaplar arasında Yahudi kökenli Zweig'ın eserleri de yer alıyordu. 1934'te Gestapo'nun villasını basıp, silah araması üzerine Zweig ülkesini terk etmek zorunda kaldı ve İngiltere'ye, Londra'ya yerleşti. Ancak, kendini burada da rahat hissedemedi ve taşındı. Zweig, 1937'de ilk karısı Frederike'den ayrıldı ve bir yıl sonra Portekiz'e yanında Lotte Altman adında bir kadınla gitti. O sıralarda Avusturya, Alman Reich'ına katılmıştı ve Zweig da İngiliz vatandaşlığına geçmek için müracaat etti. 1939'da "Kalbin Sabırsızlığı" adlı romanı yayımlandı ve Zweig da, Portekiz seyahatine birlikte çıktığı Lotte Altman ile evlendi. 1940'ta İngiliz tabiiyetine girdi, II. Dünya Savaşı sırasında New York'a, Arjantin'e, Paraguay'a ve Brezilya'ya gitti. Zweig konferanslar için gittiği Brezilya'ya yerleşmeye karar verdi. Orada ünlü "Bir Satranç Öyküsü"nü kaleme aldı. Stefan Zweig, 1941'de Montaigne üzerine çalışmaya başladı ve "Dünün Dünyası - Avrupa Anıları" adlı otobiyografisini kaleme aldı. "Dünün Dünyası" kitabı, 1900’lerin başında gençliğini yaşamış bir yazarın yaşadığı dünyanın asla eskisi gibi olmayacağını farkettiğinde eski günlere düzdüğü bir övgüdür. Avrupa’nın içine düştüğü durumdan duyduğu üzüntü ve yaşamındaki düş kırıklıkları nedeniyle 22 Şubat 1942'de Rio de Janeiro'da, karısı Lotte ile birlikte intihar etti. Buna Hitler’in dünya düzenini kalıcı sanmasının verdiği karamsarlığın yanı sıra, kendi dünyasının asla bir daha varolmayacağı düşüncesi neden oldu. Üretken bir yazar olan Zweig, birçok konuda denemeler yaptı. Lirik şiirler yazdı, trajedi ve dram türünde sahne eserleri denedi, özellikle biyografi alanında önemli eserler ortaya koydu. Freud ve psikolojiye olan ilgisi onu bu alana yöneltti. Biyografi alanındaki çalışmaları, dönemin birçok ünlü kişisinin hayatlarını gözler önüne serdi. Üç Büyük Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski; Kendi İçindeki Şeytanla Savaşanlar: Hölderlin, Kleist, Nietzsche; Romain Rolland; Marie Antoinette; Magellan, Stendhal, Erasmus, Fouche eserleri bu biyografilerden birkaçıdır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.