Freud - Mutluluğun Mimarı

Mine Bali

Freud - Mutluluğun Mimarı
2022 175. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2022 21:38
Stefan Zweig’ın Kaleminden Freud Biyografisi “Derin Ruh Bilimi Cerrahisi Ana Bilim Dalı Kurucu Başkanı Ord.Prof.Dr.Sigmund Freud” desek kendisine bilim dünyasında hakettiği yeri ve değeri vermiş oluruz. Çok da haksız olmadı. Psikolojide çığır açan çalışmaları ile bu unvanı sonuna kadar hakediyor. Peki, ‘’Freud’un Neşteri & Zweig’ın Kalemi’’ ile birleşirse ne olur? Bu eser ortaya çıkar. Biyografide zirve, benim için Stefan Zweig’dır. Biyografisini yazdığı kişiyi kendisinden daha iyi anlatabilme potansiyeline sahip üstün yetenek kalem, Zweig’ın satırlarında Psikanalizin Kurucu Babası Freud’un yaşam hikâyesini ve bilim dünyasına katkılarının önemini bu eserde okuyacaksınız. Freud’a giriş kitabı niteliğinde bir kitap. Freud kitapları okumaya başlamadan önce bu kitapla ilk başlangıcı yapmak sağlam atılan bir inşaat temeli olacaktır. Hem de Zweig’ın kaleminden… Freud'un öğrencilik yıllarından başlayarak, en başından günbatımına (ölümüne) kadar neler yaptığı, hangi yollardan geçtiği, fikirleri vb. birçok konuya yer verilmiş. Sürü psikolojisi ile öğrenilmiş temel ahlâki değerleri, ruhun zeminine inerek bilinçaltını dünyasını, kurucusu olduğu psikanaliz tekniğini , cinselliği ve rüyâları tekrardan inşa eden çok çalışkan bir doktorun hayatını okumaya hazırsanız başlayalım… Freud, Zweig için ne anlam ifade eder? Freud, Zweig için onun öz babası gibidir. Aralarındaki ilişki ‘’Baba-Oğul’’ gibidir. Böyle bir güçlü bağlarla bağlı olan bir yazarın öz babası yerine koyduğu kişinin biyografisini ne kadar tarafsız yazabileceği ister istemez kafalara soru işareti getirir. Lakin kitabın ilk sayfalarından Zweig'ın bir Freud hayranı olduğu bariz göze çarpar. Her ne kadar Zweig bu kitabında Freud’a belli noktalarda eleştiri de getirmiş olsa da hakkını sonuna kadar teslim ediyor.
2022 15. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2022 22:45
Freud'un öğrencilik yıllarından başlayarak psikoloji adına bilim dünyasına yaptığı katkıların anlatıldığı bir eser. Zweig; Freud'un bu alana nasıl yöneldiğinden ve o yüzyılın psikolojiye bakış açısıyla içinde bulunduğu durumdan başlayarak bilinçdışı dünya, rüyaların yorumlanması, psikanaliz tekniği ve cinsel yaşam ile ilgili çalışmalarının ortaya çıkardığı etkileri gayet açık ve anlaşılır bir dilde örneklerle bize anlatıyor. Psikolojiye ilgisi olanların da rahatlıkla okuyabileceği, terimlerin herkesin anlayabileceği bir biçimde anlatılmış ve benim düşünceme göre mükemmel bir biyografi olmuş. Okumak isteyenlere önerebileceğim türde bir kitap. Okumak isteyenlere şimdiden keyifli okumalar
2018 88. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2018 23:53
"İnsan mutlu olmak ister; bu yüzden berbat haldedir." Zweig'in her kitabını bayıla bayıla okuyan biri olarak, Freud kitabını görünce tereddütsüz aldım. Başkası yazsa bunu eminim çok sıkıcı olurdu fakat Zweig beni tabii ki yine yanıltmadı. Freud'u da çok sevince kitap tadından yenmedi gerçekten. :) Abartısız her sayfada en az bir cümlenin altını çizdim, hatta bazen bütün sayfayı çizdiğim yerler oldu. Psikoloji, PDR alanında olanlar ya da bu alana ilgi duyanlar mutlaka okumalı gerçekten, Freud'u tanımak açısından müthiş bir kitap. Okuyanlar eminim bir sefer okumakla kalmayıp, tekrar tekrar okuyacaktır.
2018 13. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2018 19:40
Zweıg gerçekten her kitapta kendisine hayran bırakıyor. Hiç görmediğim, fikirleriyle tanıdığım bir insanı kanlı canlı önüme koydu. Her yönüyle anlattı. Freud'un ruhumuza katkısını asla unutamayız. Döneme göre fazlaca cesaretli bir adamdı ve bu yüzden adı hep güzel anılacak. Elbette bütünüyle katılamam zweıg'ın fikirlerine. Zaman zaman çok fazla övgü hissettim. Fakat bir yandan Stefan öyle bir yazar ki benim için o ne derse kesin doğruluk payı az da olsa inanırım gibi geliyor. Kitabın adında da dediği gibi mutluluğun mimarı olan Freud hakkında bilgi edinmek için harika bir kitap. Sevdiğiniz bir yazarsa daha da keyifle okuyorsunuz.
2020 27. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2020 14:19
Bu ara arka arkaya okumaktan çok büyük zevk aldığım kitaplara denk geliyorum ve okuma adına motivasyonum kat kat artmış durumda. O yüzden bu kitabı da çok büyük istekle tavsiye etmeye geldim. Kitap gördüğünüz üzere Stefan Zweig'ın dilinden Freud ve Freud'un çalışmaları üzerine. Farkediliyor ki Zweig Freud'a büyük bir hayranlık besliyor ve bu çalışmaları büyük bir özveriyle bize sunuyor. Freud'un çalışmaları Zweig'ın kaleminde daha bir çekici hale geliyor. O kadar güzel benzetmeler ve o kadar sahici betimlemeleri var ki Zweig tekrar kaleminin gücünü gösteriyor bu kitapta da. Sigmund Freud döneminde nasıl karşılandı ve ne tür zorluklarla karşılaştı bundan bahsedilerek başlayan kitap bilinçaltına inme serüveni Freud'un terapi anıları ve ilk defa karşılaştığı vakalar, nevrotik hadiseler, rüyaların yorumu ve bilinç ötesi vs vs bir sürü konuya değiniyor. Kitap yazıldığı zaman Freud hayattaymış. Zweig Freud'un bu dönemlerini de bize aktarıyor. Yaşlandıkça ve durgunlaştıkca psikolojideki çalışmaları ne boyut kazanıyor gibi eklemeler de var. İkisine hayranım. Büyük keyifle okudum. Freud'u tanımak için başlangıç kitabı olabilecegine inanıyorum. Bence hemen listenize ekleyin ve bir an önce okumaya başlayın derim. Fiyati da gayet makul. Keyifli okumalarr
2019 58. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2019 16:35
Mutluluğun Mimarı 19. yy'ın ahlaki çözümlemesi ile başlıyor. "Yüzyıl Değişirken İçinde Bulunduğumuz Durum" başlıklı bölümde, Freud'un o yüzyıldaki ahlaki görüşte yarattığı sarsıntı anlatılıyor. "Karakter Tasviri" bölümünde Freud'un kişisel özellikleri ile ilgili bilgileri okumakla beraber aslında nasıl ve neden bir dahi olduğu ile ilgili çözümlemeleri okuyoruz diyebilirim. "Çıkış Noktası" bölümünde Freud'un eğitim ve iş hayatına, bu hayata etki eden bazı insanlara yer veriliyor: Brücke, Meynert, Charcot ve Dr. Josef Breuer(Yanlış hatırlamıyorsam "Nietzsche Ağladığında kitabının da kahramanlarından biridir). Yalnız bu insanlardan çok kısa bahsederken odak noktası yine Freud ve bu insanların Freud üzerindeki etkilerinden söz ediliyor. "Bilinçdışı Dünya" bölümünde Freud öncesi bilinçdışı kavramının yeri ve Freud ile birlikte bilinçdışının literatürde kazandığı yer, kapsam ve anlam anlatılıyor. "Rüyaların Yorumu" bölümünde Freud'un bilinçdışını anlama yolunda geçtiği aşamaları, kullandığı teknikleri anlatıyor: Hipnoz, Dil Sürçmeleri ve Rüyaların Yorumu. "Psikanaliz Tekniği" bölümünde ise psikanalizin amacı, izlediği yöntem ve değeri anlatılıyor. "Cinsel Yaşam" bölümünde ise libido ve ölüm dürtüsünün psikanalizdeki yeri anlatılıyor. Ancak ağırlıklı olarak libidoya değiniliyor. "Günbatımında Enginliğe Uzanan Bakış" bölümünde ise Freud'un yetmiş yaşından sonra yöneldiği toplumu anlamaya yönelik çalışmalara, topluma bakışına ve psikanalizin bu konudaki eksikliklerine değiniyor. "Devrinde Gördüğü Saygı" bölümünde ise Freud'un önemine ve değerine değiniliyor. Kitabı değerlendirecek olursam en sevdiğim bölümler başlarda yer alan ve Freud ile ilgili özel bilgiler içeren bölümler oldu. Ancak ilerledikçe okuma tempom ve motivasyonum düştü diyebilirim. Psikanalize aşina
2020 1. kitabı
19. yy avrupa ahlakının riya içerisinde olduğunu, daha doğrusu riya ile baskı altında tutulduğunu iddia ederken, freud'un böyle bir ortamda kimsenin çalışmaya cesaret edemeyeceği alanlarda sabırla ve korkusuzca uğraş gösterdiğini, insan ruhunun keşfedilmeyen dehlizlerine indiğini, vardığı sonuçları da çekinmeden ortaya koyduğunu belirtiyor. öyle ki; wilhelm röntgen, röntgen makinesini icat ederek nasıl insan bedeninin içini aydınlatmayı başardıysa, freud'un da psikanaliz'i icat ederek insan ruhunun içini aydınlatmayı başardığını ileri sürüyor. Freud - Mutluluğun Mimarı
Freud Aşkına!
2021 6. kitabı
Sanırım kimse Freud’u Zweig kadar güzel anlatamazdı. Freud’un adeta hem dışarıdan hem de içeriden bir portresini çizermişçesine size anlatılıyor olması muazzam bir şey. Kitap baştan sona Freud’un yaşadığı dönemi, o dönemki psikoloji biliminin genel durumunu, Freud’un kuramını, kuramının detaylarını ve insanlığa gerek doğrudan gerekse dolaylı yoldan neler kattığını anlatan şahane bir biyografik eser. Freud gibi insanlık tarihinin önemli kişilerinden birisini tanıma ve anlama arzusu içerisindeyseniz bu kitap size bu yolda oldukça fayda sağlayacaktır.
2021 112. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2021 13:10
Şimdiye kadar belirli kalıplarla, sürü psikolojisi ile öğrendiğiniz ahlakı, bilinçaltını dünyanızı, psikanaliz tekniğini ve cinselliği tekrardan inşa etmeye hazır mısınız? Bence tamamen şimdiye kadar öğrendiğiniz değerleri ve kendinize çizdiğiniz çemberi biraz genişletip, at gözlüklerinizi çıkarıp etrafınıza bakın. Günlük yaşamınızda, rüyalarınızda ya da umursamadığınız bir şeyde bile bilinçaltının ve psikolojinin gücünü öğreneceksiniz. Tabii ki Freud gibi yaratıcı bir zihin olaylara daha geniş bakmanızı ve ezbere bildiğiniz, kendinize sınır çizdiğiniz olayları yıkabilir ve daha bilinçli bir şekilde inceleyebilirsiniz iç dünyanızı, psikolojinizi. Çünkü Freud psikoloji atölyesinde ruhun tüm kapıları açan bir maymuncuğa sahip…
2021 4. kitabı
Okunma: 01 Mart 2021 09:41
Hazır Tütüncü Çırağı ile Freud’dan bir kuple almışken biraz daha ayrıntıya gireyim dedim ve Freud’lu okumalara bu kitapla başladım. Freud’un içine doğduğu dünyanın durumundan başlayarak nerdeyse aşama aşama bilime katkılarını, başarılarını, edindiği tecrübeleri neredeyse son noktasına kadar anlatıyor. Çalışma azmi, olaylara bakış açısı, cesareti bence oldukça ilham vericiydi. Üstelik duyduğumuzda aklımıza hemen Freud’u getiren bilinçaltı, rüyalar, psikanaliz tekniği ve cinsellik gibi konularda yaptığı çalışmalarda izlediği yolları da anlatmış. Sanırım bu konulardan en çok merakı cinsellik konusu uyandırıyor. Çünkü Freud ‘kafayı cinselliğe taktı’ (?) Oysaki kitaptan öğreniyoruz ki Freud sadece diğerlerinden daha cesur davrandı, kimsenin söyleyemediklerini dile getirdi. Bu ve benzeri bilgilerin kitabı daha ilgi çekici hale getirdiğini düşünüyorum, tabii bir de Zweig’ın güzel anlatımı. Freud’a ya da psikolojiye ilgisi olanlar için güzel bir başlangıç kitabı olacağını düşünüyorum.

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.