Leporella

Orijinal Adı:
Leporella

2023 40. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2023 23:18
Stefan Zweig Leporella adlı eserinde 2 tane hikaye barındırır: Leporella ve Zıt İkizler. Gayrimeşru bir çocuk olarak dağ köyünde doğan Crescantia yani Leporella kendi halinde, biraz bakımsız, anlamakta zorluk çeken, duygudan yoksun çok çalışkan fakat bir gün ev sahibi Baron'un onun yemeğine olan beğenisi ile tüm duygu dünyası değişen bir kadın. Zıt ikizler hikayesinde iki kardeş birbirinden farklı ama birbirinin aynası. İyilikle-kötülük, dindar-günahkar, yalan-dürüstlük, geçmiş-gelecek gibi durumların çatışması ve zıt ikizlerin ruhsal çözümlemesi. Stefan Zweig yine farkındalık yaratmış; kısa hikayelerinde derin anlamlı çok şey anlatan topluma mesaj veren harika yazarın pek çok eseri okunmaya değer.
Edebiyat Öykü
2024 56. kitabı
Güzelliği, çirkinliği, iyiliği ve kötülüğü kadının varlığında somutlaştırıyor Zweig. Hayatının çoğunu kırsalda geçirmiş, herhangi bir duyguyu gerçek anlamda tanımayan içe dönük bir kadın, Viyana’da bir baronun evinde çalışmaya başladıktan sonra gerçek anlamda da yaşamaya başlıyor; bir duygu kıvılcımı ya da anlık bir farkına varış bir kadının hayatını iyi ve kötü anlamda değiştirebiliyor. Birbirine ayna olacak kadar benzeyen iki kadının, hayatı birbirinden oldukça farklı yaşayışları; iyiyle kötünün amansız savaşı; kötünün galibiyeti; ancak, zamanın iyiden yana olan akışı, zıt ikizlerin ruhsal çözümlemeleriyle okuru masalsı bir dünyaya çağırıyor
2024 Okuma Raporları
2021 119. kitabı
Başlangıçtan itibaren kitabı okurken Leporella'yı anlamaya çalıştım. Hemen anlayamadım. Bu kadar duygusuzlaştırılan bir insan olabileceğine inanmak zor geldi. Adeta bir hayvanmış gibi davranılan bir kızın birinden en ufak bir ilgiyi kendi yörüngesi yapması ve sırf o insan için çok kötü şeyleri göze alması düşündürttü. Yetişkinlerin önemsiz gördüğü bu duygusuzlukla büyüyen bir çocuğun, psikolojisindeki bozuklara ışık tutan bir kitap olabileceğini düşünüyorum. İyi okumalar.
2019 23. kitabı
S. Zweig kitapları arasında beni en şaşırtan, psikolojik tahlillerin zirvede olduğu Freudyen bir öykü Leporella. Ana kahraman Leporella'nın dönüşüm hikayesi de diyebiliriz. Önceleri kırsalda (aslında bir hayvandan farksız) yaşayan Leporella, zengin bir ailenin yanında (Baron) işe başlayacak ve sonra o saf, hayata karşı ilk deneyimlerini yaşayan Leporella bambaşka bir kadın olacaktır. Acı , ihtiras, öfke, rekabet, hınç.. Ama en önemlisi psikolojinin insan üzerindeki yaptırım gücü. Zweig'in bu öyküden sonra bence yazar olduğu kadar da iyi psikolog dedirten kitap. Kesinlikle okunmalı.
Yakıcı Bir Yalnızlığın Hikayesi
2021 81. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2021 21:29
İnsani duygularını tamamen unutmuş hizmetçi Leporella’nın hazin hikayesi. Bir günde bitirilecek harika Zweig kitaplarından biri daha. Hiç kimsesi olmamış birine küçük bir sıcaklık bile orman yangınına sebep olacak alevler saçarak etrafındakileri nasıl yakıyor adım adım yitik bir hayattan izliyoruz.
2020 4. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2020 23:28
İlahi Leporella! Başlarda çok güldüm sana, öfkelendim, ayıpladım ama.. sonra.. Senin benzerin bir sürü örnek var toplumda. Hissetmeye aç, bir uyanışa muhtaç, ama uyandırıldığı takdirde en az herkes kadar duygu barındıran. Spoiler vermeden fikir vermek gerekirse ben çok sevdim bu hikayeyi. Hatta Zweig’ın en sevdiğim eserleri arasına girdi diyebilirim. Bir de bu yazarı ne kadar sevdiğimi ve özlediğimi hatırlattı bu kitap bana. Sepete şimdi bir kaç tane daha attım okumadıklarımdan :) en kısa zamanda tekrar kavuşacağım hisli yazarıma.
2022 15. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2022 17:30
Duygu tasviri ustası nasıl bir kafan var senin mübarek ! Her kitabını kapattığımda oluşan bu hissiyat empati diyarlarında ki yolculuklarım sana şapka çıkartıyor… basit hikayelerin güçlü kalemi Ruhun huzur bulsun (Amin !)
2024 34. kitabı
Bir süre kitabın etkisinde kalacağım belliki. Bu hikaye beni çok ürküttü. Aklımda kalan en büyük soru ise; 'intihar mıydı yoksa cinayet miydi?' Stefan Zweig bu sorunun cevabını kitapta hem vermiş hem de vermemiş gibiydi. Olay örgüsü ve kurgusu yine çok güzeldi. Fakat kafamdaki bazı sorulara cevap veremeyen kitaplarda hep bazı şeyler içimde ukde kalıyor. Hizmetkârına hizmet aşkıyla yanıp tutuşan bu yaşlı hizmetçi kadını başlarda aşık olarak tanımlamıştım kafamda. Fakat sonrasında efendisine bağlılığı ve meslek aşkını okudum. Garipsedim ve ürktüm. Okumanızı tavsiye ederim. Kitapla Kalın.
Alıntı
Puan vermedi·88 syf.·
2022 580. kitabı
“ hayat yürüyen bir gölgeden, zavallı bir oyuncudan başka nedir ki..." #y:568. sözleriyle başlayalım, incelememize buyurun ohalde.. Kitap bize neler anlatmış birlikte bakalım ohalde, Stefan Zweig Leporella ve Zıt İkizler’de kadını anlatıyor. Güzelliği, çirkinliği, iyiliği ve kötülüğü kadının varlığında somutlaştırıyor. Hayatının çoğunu kırsalda geçirmiş, herhangi bir duyguyu gerçek anlamda tanımayan içe dönük bir kadın, Viyana’da bir baronun evinde çalışmaya başladıktan sonra gerçek anlamda da yaşamaya başlıyor; bir duygu kıvılcımı ya da anlık bir farkına varış bir kadının hayatını iyi ve kötü anlamda değiştirebiliyor... Ancak şans gayret ister ve kader de el kurnazlığı ile en zorlu durumlarda bile çoğunlukla tuhaf yollar açar kendine.. Stefan Zweig (Eserden S:18) Birbirine ayna olacak kadar benzeyen iki kadının, hayatı birbirinden oldukça farklı yaşayışları; iyiyle kötünün amansız savaşı; kötünün galibiyeti; ancak, zamanın iyiden yana olan akışı, zıt ikizlerin ruhsal çözümlemeleriyle okuru masalsı bir dünyaya çağırıyor... Hissettiğim çılgınlık, ihanetin hayal kırıklığı, güçsüzlüğün anlamsız öfkesiydi... ( S:9)Zweing 'in dili güçlü gözlemiyle keyifle okunan bir kitap oldu.. Sizde Buyurun efendim
Roman Dünya Klasikleri Edebiyat
Gönüllü kölelik
2025 18. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2025 15:56
Bugün okuduğum başka bir Zweig kitabında bu öyküyü tekrar görünce, daha önce yapmadığım incelememi yapmak istedim. Leporella; sevginin değil, aidiyetin ve saplantının bir portresidir. Zweig, bir insanın kendi benliğini başka birinin iradesine nasıl kurban edebileceğini ve bu gönüllü köleliğin nasıl bir trajediye yol açabileceğini soğuk ve mesafeli bir dille anlatmış bu öyküde. Zweig, sadakatin her zaman erdemli bir duygu olmadığını, bazen yıkıcı bir saplantıya dönüşebileceğini de gösteriyordu bu öyküde. Crescenz, Baron’un mutluluğu önündeki tek engelin (karısının) ortadan kalkması gerektiğini düşündüğünde, ahlaki değerleri tamamen devre dışı bırakır. Kitabın en sarsıcı yanı, Crescenz’in işlediği hizmetin veya suçun karşılığında bir ödül beklememesidir. Onun için en büyük mükafat, Baron’un yanında bir eşya olarak kalabilmektir. Öykünün adı neden Leporella? Bunu merak edip araştırdığımda şunları öğrendim: Mozart’ın Don Giovanni operasındaki uşak Leporello karakterine bir göndermedir. Leporello, efendisinin maceralarına yardım eden, onun gölgesi gibi yaşayan bir figürdür. Zweig, Crescenz’e bu ismin dişil hali olan "Leporella"yı layık görerek, onun bireyselliğini tamamen yitirdiğini ve sadece efendisinin arzularına hizmet eden bir araca dönüştüğünü vurgular.

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.