Leporella

Orijinal Adı:
Leporella

2025 59. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2025 07:22
"Mutlu olup olmadığını kimse bilmiyordu.Belki kendi de bilmiyordu..." 39 yaşında olan Crescentia Anna Aloi,şehirden çok da uzak olmayan bir köyde evlilik dışı dünyaya gelmiş bir kadın.Geçimini hizmetçilik yaparak idame ettirir.Çalıştığı evde bey efendi ile biraz yakından ilgilendiği için bir bağ kurar.Gizli bir aşk,hayranlık duyduğu bey efendi bir gün söylediği bir söz ile bütün bağı koparır ve işte o zaman farklı bir hizmetçi kimliği ile karşılaşır.Bitkin,zayıf,çökük... Kitap 62 sayfa ama gerçekten çok etkileyiciydi.Zweig bu kitabında hizmetçi kimliğindeki karakteristik özellikleri taşıyan bir kadını anlatıyor.
2022 1. kitabı
Mini minnacık taptatlı bir kitap. Çekmeköye gidip gelirken metroda, daha sonrasında akşam parkta kahve eşliğinde okuyarak hemencik bitirdim. Zweig'dan okuduğum ilk kitaptı sanırım. Ya şu el kadar kitaba koca hikayeyi sığdırmış. Yani şu günümüz -kendine yazar diyen- genç yazarları şu hikayeyi 300-400 sayfa yazar. İyi yazar olur. Adam 62 sayfada koca hikayeyi mükemmel biçimde yazmış. Minik bir lokmaydı ama doydum. Çok istediğim halde kitap okuyamayan bana çok iyi geldi. Metroda da düşünmeden okudum, el kadar ya. Adamın yazımı mükemmelmiş. Çok muhteşem bir şekilde betimliyor. Bir cümlede bir insanın karakterini ortaya seriyor. Duyguları da çok güzel açıklıyor ya bayılıyorum buna. Hikayenin konusu zaten güzel. Sevdiğim betimleme ve cümleleri alıntı yaptım <3
LeporellaStefan Zweig · Dekalog Yayınları · 20201,505 okunma
zweig ve kaleminden çıkan derin anlamlar.
2023 1. kitabı
kısa bir öykü olabilir ama zweing'in bir çok kitabı gibi altında derin anlamları yatan etkileyici bir öyküdür. Baron ve Crescenz arasındaki ilişki Crescenz tarafından kesinlikle aşk olarak yorumlanamaz bu resmen sanki tanrıya duyduğumuz itaat ihtiyacı kulluk ihtiyacı gibidir. Baron'un karısına nefret duyma sebebi sadece o kadının efendisini mutsuz ettiği için miydi bilemiyorum.
Psikoloji
2022 43. kitabı
Leporella-27 sayfa Stefan Zweig Gayrimeşru bir çocuk olarak doğmuş olan Crescentia, hizmetçilik yaparak hayatını devam ettirmektedir. Çalışmasını beğenen hizmetçilik ajansından bir kadın onu Viyana'ya götürür. Çalıştığı evdeki beyin kendisine olumlu yaklaşımı, her dediğini yapmasına sebep olur. Beye hayranlığı Crescentia'ya hiç düşünmediği şeyler yaptırtacaktır. Hikayeye adını veren Leporella ismi Don Juan romanında her söyleneni yapan hizmetçinin isminden geliyor. Hikaye sadece 27 sayfa olsa da bizi içine almayı başarıyor. Bazen Crescentia'ya kızsakta bazen de acıyıp üzülüyoruz. Yani Zweig yine yapmış Zweig'lığını. Muhteşem bir hikaye yazmış.
2024 1. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2024 11:48
Dekalog yayınlarının severek okuduğum cep kitaplarından. Leporella; çirkin, yaşlı ve korkunç tebessümlü kadının patronuna taparcasına beslediği duygular. Odundan farksız bu hizmetçinin, aşk ve heyecan duyguları ile uğradığı değişim aslında konu, fakat bu değişim beraberinde bitap düşmüş bedenini de ölüme sürüklemekte.
2023 40. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2023 23:18
Stefan Zweig Leporella adlı eserinde 2 tane hikaye barındırır: Leporella ve Zıt İkizler. Gayrimeşru bir çocuk olarak dağ köyünde doğan Crescantia yani Leporella kendi halinde, biraz bakımsız, anlamakta zorluk çeken, duygudan yoksun çok çalışkan fakat bir gün ev sahibi Baron'un onun yemeğine olan beğenisi ile tüm duygu dünyası değişen bir kadın. Zıt ikizler hikayesinde iki kardeş birbirinden farklı ama birbirinin aynası. İyilikle-kötülük, dindar-günahkar, yalan-dürüstlük, geçmiş-gelecek gibi durumların çatışması ve zıt ikizlerin ruhsal çözümlemesi. Stefan Zweig yine farkındalık yaratmış; kısa hikayelerinde derin anlamlı çok şey anlatan topluma mesaj veren harika yazarın pek çok eseri okunmaya değer.
Edebiyat Öykü
LeporellaStefan Zweig · Puslu Yayıncılık · 20191,505 okunma
2024 56. kitabı
Güzelliği, çirkinliği, iyiliği ve kötülüğü kadının varlığında somutlaştırıyor Zweig. Hayatının çoğunu kırsalda geçirmiş, herhangi bir duyguyu gerçek anlamda tanımayan içe dönük bir kadın, Viyana’da bir baronun evinde çalışmaya başladıktan sonra gerçek anlamda da yaşamaya başlıyor; bir duygu kıvılcımı ya da anlık bir farkına varış bir kadının hayatını iyi ve kötü anlamda değiştirebiliyor. Birbirine ayna olacak kadar benzeyen iki kadının, hayatı birbirinden oldukça farklı yaşayışları; iyiyle kötünün amansız savaşı; kötünün galibiyeti; ancak, zamanın iyiden yana olan akışı, zıt ikizlerin ruhsal çözümlemeleriyle okuru masalsı bir dünyaya çağırıyor
2024 Okuma Raporları
LeporellaStefan Zweig · Puslu Yayıncılık · 20191,505 okunma
2021 9. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2021 00:39
Bir süre kitabın etkisinde kalacağım belliki. Bu hikaye beni çok ürküttü. Aklımda kalan en büyük soru ise; 'intihar mıydı yoksa cinayet miydi?' Stefan Zweig bu sorunun cevabını kitapta hem vermiş hem de vermemiş gibiydi. Olay örgüsü ve kurgusu yine çok güzeldi. Fakat kafamdaki bazı sorulara cevap veremeyen kitaplarda hep bazı şeyler içimde ukde kalıyor. Hizmetkârına hizmet aşkıyla yanıp tutuşan bu yaşlı hizmetçi kadını başlarda aşık olarak tanımlamıştım kafamda. Fakat sonrasında efendisine bağlılığı ve meslek aşkını okudum. Garipsedim ve ürktüm. Okumanızı tavsiye ederim. Kitapla Kalın.
LeporellaStefan Zweig · RB Yayıncılık · 20181,505 okunma
2018 82. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2018 15:04
Kitap iki öyküden oluşmakta. İlki kitaba ismini veren ''Gizli Bir Aşk'' öyküsü, aslında Zweig'in kitaplarının değişik baskılarında da yer alan ''Leporella'' isimli öyküdür. Bu öyküde yazar, patronuna karşı içinde gizli ve garip bir aşk taşıyan kimsesiz bir hizmetçi kadının dramatik hikayesini anlatmaktadır. Kitaptaki ikinci öykü ise ''Wondrak'' isimli yarım kalmış bir öyküdür. Bu öyküde yazar ormanlık bir arazide tek başına yaşayan bir kadının , savaş için silah altına alınma çağrısı alan oğlunu askere göndermemek için verdiği mücadeleyi anlatmaktadır. Ama maalesef yazarın intiharıyla yarım kalmış olan öykünün finali yoktur yani gerçekten yarım bir öykü olarak okunmaktadır. Ne olursa olsun, yani ister tamamlanmış, ister yarım bir öyküden oluşmuş olsun, tüm Zweig kitapları gibi bu kısa kitabı da ben beğenerek okudum ve okunmasını da tavsiye ederim.
Gizli Bir AşkStefan Zweig · Tutku Yayınevi · 20181,505 okunma
2019 9. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2019 12:20
Dikkat spoiler içerebilir.... Stefan Zweig....Harika bir yazar,insan ruhunu bu kadar mükemmel analiz etmiş,muhteşem bir insan.... Kitap iki öyküden oluşuyor...Hatta bir tam öykü Gizli Bir Aşk,ve yarım kalmış bir öykü Wondrak. Sonu kötü bitse çok üzülürdüm.Çünkü okurken çok hüzünlendim. Sonuçta bir anne ve oğlunun hikayesi. İlk öyküyü okuduğumda mükemmel diye düşündüm.Ama ikincisi beni daha da sarstı. Tavsiye edeceğim bir kitap... Harikaydı.
Gizli Bir AşkStefan Zweig · Tutku Yayınevi · 20181,505 okunma

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.