Ezilenler adlı eseri, toplumsal eşitsizliği, insanın çaresizliğini ve vicdan ile güç arasındaki çatışmayı derinlemesine irdeleyen etkileyici bir roman. Ezilenler, yazarın daha sonraki büyük eserlerinin habercisi niteliğinde, duygu yüklü ve toplumsal eleştirilerle bezeli bir başyapıt.
Roman, yoksul bir yazar olan İvan’ın gözünden anlatılıyor. İvan, çocukluk arkadaşı Nataşa’ya âşık , ancak Nataşa aristokrat bir genç olan Alyoşa’ya gönlünü kaptırmıştır. Alyoşa, iyi niyetli ama zayıf iradeli biri ve babası Prens Valkovski tarafından yönlendirilmektedir. Prens Valkovski, yalnızca oğlunun değil, Nataşa’nın ve onun babasının hayatını da mahveden çıkarcı, acımasız bir adam. Dostoyevski, güçlü betimlemeleri ve psikolojik derinliğiyle, yalnızca bir aşk hikâyesi anlatmakla kalmıyor ; aynı zamanda toplumun adaletsiz yapısını ve insan doğasının çelişkilerini gözler önüne seriyor.
Okurken, karakterlerin çaresizliğini, aşkın ve gururun insanı nasıl ezdiğini iliklerime kadar hissettim. Prens Valkovski’nin acımasızlığına karşı, Nataşa ve babasının yaşadığı trajedi beni derinden etkiledi. Özellikle, anlatıcı İvan’ın hissettikleri ve olaylar karşısındaki duruşu, kitabın duygusal yoğunluğunu artırıyor. Roman boyunca sınıf farklarının acımasızlığı, gücün insanları nasıl yozlaştırdığı ve masumiyetin çoğu zaman ezildiği gerçeğiyle yüzleşiyorsunuz. Ezilenler, Dostoyevski’nin diğer büyük eserleri kadar popüler olmasa da, bence mutlaka okunması gereken, sarsıcı ve düşündürücü bir roman.
Herkese keyifli okumalar diliyorum.
EzilenlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202220,9bin okunma
Yorumumu bir itirafla başlamak istiyorum. Ben fantastik ve mitolojik karışım kitaplarına aşığım. Bu kitabı da gerçekten sevdiğimi söyleyebilirim. Şimdi düşünün dünyayı yöneten 4 büyük Tanrı var. su, ateş, toprak ve hava tanrıları. Bu her tanrının da kendine ait bölgeleri var. Su tanrısı kahinin deyimi ile onlara kızmış ve onları kuraklıkla